Reflectii pe marginea conceptului de risc (arhiva)

Riscul diferă de la entitate la entitate. Şi pe cale de consecinţă diferă şi planul de reducere al impactului acestui risc. Pentru un sistem de furnizare a biletelor de avion, disponibilitatea soluţiei este cheia continuităţii afacerii, acest lucru ducând la soluţii de asigurare a continuităţii afacerii. Iar pentru un producător de automobile, confidenţialitatea planurilor şi proiectelor reprezintă cheia succesului în faţa competiţiei, acest lucru ducând la politici şi soluţii de controlul accesului.

Iată doar două situaţii, dar pot fi şi multe altele.

Cum se poate aplica un scenariu de dezastru acestor situaţii? Modul cel mai simplu ar fi acela de a avea o listă de scenarii şi câteva forme de formule matematice stabilite între mizele de joc, vulnerabilităţi şi mijloace de reducere a riscului, furnizate de măsurile de securitate stabilite în prealabil.

De asemenea, cum se poate construi o protecţie a securităţii care să acopere cele mai importante / costisitoare scenarii într-o manieră foarte eficientă. Acest lucru se poate realiza prin stabilirea unor ponderi celor mai importante scenarii şi măsuri de siguranţă care prin definiţie ar trebui să acopere mai multe scenarii. Dar atât timp cât nu există un tipar clasic de ameninţări pe fiecare domeniu şi de asemenea statistici accesibile imediat, această sarcină poate solicita un efort de cercetare considerabil.

De o preocupare mai mare este posibilitatea ca o ameninţare importantă să fie trecută cu vederea şi riscuri asociate acceptate din neglijenţă. Mai rău, este posibil ca o ameninţare importantă să fie desconsiderată în mod intenţionat …

Mai mult pe www.managementul-riscurilor.ro (AICI)

Valentin Mazareanu

Valentin Mazareanu

Valentin P. Mazăreanu, doctor în economie. Subiecte de interes: managementul riscului, securitatea informaţională, managementul proiectelor. Ocupaţii în prezent: project manager al www.managementul-riscurilor.ro, Co-Regional Director of PRMIA Bucharest Chapter, Director General al Paideia Consulting SRL Iasi, Expert IT în proiecte cu finanţare nerambursabilă. Studii: liceu militar, facultate de drept, master în Sisteme Informaţionale pentru Afaceri, studii doctorale în economie. Dezvoltare profesională: stagiu de cercetare în Franţa, Poitiers (subiect: managementul riscului); şcoală de vară în Finlanda, Jyvaskyla (subiect: managementul riscului, dreptul de proprietate intectuală, knowledge management); training internaţional Slovenia, Ljubljana (subiect: managementul proiectelor internaţionale); training naţional Romania, Iaşi (subiect: antreprenoriat, Analiză Tranzacţională, NLP, Comunicare şi Negociere).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top