Reformele structurale si consolidarea fiscala, conditii pentru cresterea economica sustinuta

dombrovskis_thyssen_moscovici_semestru_2018.jpg

Valdis Dombrovskis, Marianne Thyssen & Pierre Moscovici

Cresterea economica puternica a Romaniei necesita continuarea reformelor structurale si a consolidarii fiscale. Gradul de ocupare a fortei de munca a continuat sa creasca in 2017, iar rata somajului a atins unul din cele mai scazute nivele din ultimii 20 de ani. Datorita eliminarii de taxe si a cresterilor salariale si de pensii din sectorul public, deficitul este in curs de crestere. Oferta de forta de munca si de competente nu tine pasul cu nevoile mereu in schimbare din sectorul economic, gradul de saracie e in crestere, iar inegalitatea in materie de venituri se mentine la un nivel inalt. Performantele scazute ale sistemului de invatamant limiteaza perspectivele lui de dezvoltare, iar cele din domeniul cercetarii si inovarii raman modeste.

Starea de sanatate a populatiei s-a imbunatatit, insa ramane sub standardele europene. Volumul ridicat de cheltuieli publice nu se reflecta in starea infrastructurii. Nu in ultimul rand, dupa performante bune in ultimii ani, ireversibilitatea progreselor din lupta impotriva coruptiei a fost pusa recent sub semnul intrebarii. Acestea sunt cateva din concluziile raportului de tara pentru Romania, publicat de Comisia Europeana miercuri, 7 martie, ca parte a Semestrului european.

„Economiile puternice sunt cele care isi remediaza mereu punctele slabe, chiar si atunci cand lucrurile merg bine. Acum cand economia europeana creste in cel mai rapid ritm inregistrat in ultimii zece ani, ar trebui sa adoptam exact aceasta strategie, atat la nivelul UE, cat si la cel national”, a aratat vicepresedintele Valdis Dombrovskis, responsabil pentru moneda euro si dialogul social, stabilitatea financiara, serviciile financiare si Uniunea pietelor de capital, la prezentarea setului de rapoarte pentru toate statele membre.

Pe ansamblul Uniunii, economia cunoaste o expansiune puternica, iar perspectivele economice pozitive sunt insotite de o imbunatatire a conditiilor de pe piata muncii si a situatiei sociale. Aceasta este o consecinta a reformelor intreprinse de statele membre in ultimii ani si constituie un prilej de consolidare in continuare a rezilientei economiilor si a societatilor din cadrul UE. Totusi, de relansarea economica nu beneficiaza in egala masura intreaga societate, iar deficientele structurale franeaza cresterea economica si convergenta in unele state membre. De aceea, tarile din UE ar trebui sa valorifice aceasta conjunctura favorabila pentru a-si consolida elementele de baza ale propriilor economii.

Cele 27 de rapoarte de tara (pentru toate statele membre, in afara de Grecia, care face obiectul unui program de ajustare macroeconomica) prezinta analiza anuala realizata de Comisie privind situatia economica si sociala din fecare stat, inclusiv evaluarea progreselor inregistrate in indeplinirea recomandarilor specifice de tara. Pentru 12 state membre, selectate in luna noiembrie 2017 in vederea unui bilant aprofundat, rapoartele de tara includ o evaluare a posibilelor dezechilibre macroeconomice, iar pachetul cuprinde o clasificare actualizata a tarilor care fac obiectul procedurii privind dezechilibrele macroeconomice. Pentru prima data, rapoartele de tara pun un accent deosebit pe luarea in calcul a prioritatilor inscrise in Pilonul european al drepturilor sociale, acordandu-se o importanta sporita analizei provocarilor in materie de competente si modului in care functioneaza la nivel national retelele de siguranta sociala.

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top