Regiunea Centru si-a stabilit Planul de Dezvoltare Regionala pentru perioada 2014-2020

5.-Vot-unanim-PDR.jpg

Centru-PDRMarti, 15 iulie 2014, reprezentantii Regiunii Centru intruniti in sedinta de lucru la Alba Iulia, au dezbatut viitoarele directii de dezvoltare ale regiunii, in special atragerea de fonduri nerambursabile, e baza noului Program Operational Regional 2014-2020.

In cadrul acestei intalniri organizate de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru s-a aprobat Planul de Dezvoltare al Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020 (PDR Centru) si s-a discutat despre impactul celor doua importante programe de atragere a fondurilor nerambursabile derulate in prezent de catre ADR Centru la nivel regional, POR si POSCCE, pentru a fundamenta modul de implementare al viitorului Program Operational Regional.

Planul Regional de Dezvoltare al Regiunii Centru a fost discutat cu presedintii celor sase consilii judetene din Regiunea Centru, respectiv Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, precum si cu edilii nominalizati ca reprezentanti ai municipiilor, oraselor si comunelor din fiecare judet. La nivel regional ADR Centru a creat si gestioneaza baza de date cu propunerile de proiecte primite pentru urmatoarea perioada de programare, situatie care include 1337 de potentiale proiecte, a caror valoare totala depaseste 28 miliarde de lei, respectiv 6 miliarde de euro. Intalnirea de lucru a pus in discutie viitoarele directii de dezvoltare, precum si fondurile alocate la nivelul Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020, in legatura directa cu proiectele relevante de la nivel local si regional pentru care este nevoie de finantare nerambursabila.

Cel mai important subiect de pe ordinea de zi a reuniunii noastre a fost Planul de Dezvoltare Regionala al celor sase judete din Regiunea Centru, Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. Acest Plan este fundamentat pe baza Strategiei regionale de dezvoltare, aprobata anul trecut de CDR Centru, si a fost realizat intr-un foarte larg cadru partenerial. Am dorit sa includem toate posibilele directii de finantare, deoarece portofoliul de proiecte este deosebit de vast, necesitatile de finantare fiind foarte mari. Totusi, fondurile ce vor fi alocate Regiunii in acesti sapte ani care urmeaza, desi sunt mai importante ca valoare fata de perioada 2007-2013, tot nu vor acoperi absolut toate cerintele. De aceea am discutat cu cei prezenti despre viitorul Program Operational Regional 2014-2020, pentru a putea eficientiza utilizarea resurselor de care dispunem si pentru a asigura o mai buna absorbtie a fondurilor nerambursabile. In acest context, am dorit sa informam exact factorii de decizie ai Regiunii Centru asupra stadiului proiectelor depuse in acest an, pentru a stabili  cadrul de referinta care sa ne sustina in pregatirea dezvoltarii unitare a regiunii, sa avem o abordare realista ca directii de dezvoltare regionala pe viitor si, in acelasi timp, sa incercam pe cat posibil sa prevenim eventuale probleme in derularea proiectelor beneficiarilor„, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Potrivit documentului consultativ privind POR 2014-2020, elaborat in luna martie si care va fi actualizat cel mai tarziu pana la sfarsitul lunii august, investitiile propuse pe acest program au fost incluse in cadrul a 10 axe prioritare, rezultate in baza obiectivelor tematice europene, dupa cum urmeaza: Consolidarea cercetarii, dezvoltarii tehnologice si a inovarii; Imbunatatirea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii; Eficienta energetica in cladirile publice (spitale, cladiri de invatamant, alte tipuri de cladiri) cladiri administrative, inclusiv administratia locala si centrala; Sprijinirea dezvoltarii urbane; Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabila a turismului; Imbunatatirea infrastructurii rutiere de importanta regionala si locala; Dezvoltarea infrastructurii sanitare si sociala; Sprijinirea regenerarii economice si sociale a comunitatilor defavorizate din mediul urban; Dezvoltarea infrastructurii educationale; Cadastru si inregistrarea proprietatilor in zonele rurale din Romania.

Ordinea de zi a sedintei de la Alba Iulia a inclus si o informare referitoare la actualizarea evaluarii finale a POR 2007-2013, precum si un studiu realizat la nivel regional privind comunitatile defavorizate. In vederea pregatirii viitoarelor linii de finantare ale Uniunii Europene axate pe cercetare si inovare, a fost discutata de cei prezenti si necesitatea de a elabora la nivel regional o strategie privind specializarea inteligenta, printr-un proiect finantat de UE.

Aici puteti consulta PDR-ul

Sursa: ADR Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top