Reguli noi pentru fermierii mici si mijlocii care vor bani de la UE

fermier_caruta.jpg

fermier_carutaMarti, 20 mai 2014, Daniel Constantin, viceprim-ministru, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in prezenta Primului Ministru, Victor Ponta, a participat la deschiderea primei sesiuni de cereri de proiecte pentru modernizarea exploatatiilor agricole prin Masura 121 a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 – 2020. Evenimentul a avut loc la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Sesiunea este deschisa in perioada 20 mai – 18 iulie 2014 pentru finantarea investitiilor de modernizare a exploatatiilor agricole prin Masura 121 a Programului National de Dezvoltare Rurala.

In cadrul noului PNDR vom avea mai putine masuri decat in precedentul si as dori sa punctez faptul ca s-a mizat foarte mult pe simplificare, pe limitarea pe cat posibil a birocratiei. Astfel, se va observa ca s-a redus numarul de documente, avize sau acorduri solicitate beneficiarilor. Ca o noutate, s-a introdus sistemul de depunere on-line. De asemenea, pe zona de achizitii, acolo unde au fost foarte multe probleme pe care le-au intampinat atat autoritatile publice cat si beneficiarii privati, vom avea o lista de preturi de referinta pentru ca acestia de urma sa nu mai fie nevoiti sa parcurga acea procedura complicata pe care o prevede procedura speciala din PNDR. Nu in ultimul rand, controalele efectuate de Agentia de Plati vor fi reduse la minimum posibil, dar in acelasi timp ne vom asigura ca totul se desfasoara in mod transparent si corect in conformitate cu Regulamentele Europene„, a declarat Daniel Constantin.

Fondurile disponibile pentru aceasta sesiune a Masurii 121 sunt de 150 milioane de euro. Din aceasta suma, 35 milioane de euro vor fi destinate fermelor de familie (din totalul sumei, un procent de 50% este alocat fermelor vegetale si 50% fermelor zootehnice). Alte 15 milioane euro sunt alocate integral pentru indeplinirea standardelor in sectorul zootehnic.

Pentru exploatatiile agricole este disponibila o alocare de 100 milioane euro (din totalul sumei, un procent de 50% este alocat fermelor vegetale si 50% pentru fermele zootehnice). In cazul proiectelor de investitii in exploatatii agricole, in functie de prioritatile politicii agricole, s-a realizat o departajare foarte clara intre investitiile in achizitiile de utilaje si cele in construirea sau modernizarea spatiilor destinate productiei agricole. Astfel, fermierii care doresc sa realizeze investitii in sectorul vegetal prin achizitii de utilaje au la dispozitie o alocare de 40.000.000 euro, iar pentru constructii – montaj, de 10.000.000 euro. Pentru sectorul zootehnic, fermierii au la dispozitie pentru achizitii de utilaje o alocare de 10.000.000 euro, iar pentru constructii – montaj, de 40.000.000 euro.

La randul sau, premierul Victor Ponta a adresat felicitari echipei de la Ministerul Agriculturii pentru ca sunt primii care incep depunerea de proiecte pe noul exercitiu financiar 2014-2020. Domnia sa a mentionat: „Din acest punct de vedere vreau sa va rog sa aveti grija ca totul sa se desfasoare cat mai transparent si apreciez foarte mult faptul ca ajungem si noi in secolul 21 si poate ca o sa vedem cat mai putine bibliorafturi si teancuri de hartii care se plimba intre diverse institutii – Ministere si autoritati. Evident ca mediul online nu va fi de la inceput usor de accesat pentru toata lumea, dar oamenii se invata cu binele si in momentul in care nu vor mai trebui sa faca 500 de copii si dosare si vor accesa on-line, in mod sigur vor invata mai repede decat ne inchipuim noi„.

De asemenea, premierul a subliniat ca Ministerul Agriculturii trebuie sa fie vigilent la celelalte probleme pe care le ridica agricultura: „partea de finantare, creditarea, in asa fel incat sa avem un sistem care sa functioneze din ce in ce mai bine”. In final, Victor Ponta a punctat faptul ca agricultura va beneficia de sprijinul Guvernului, intrucat este un sector care va asigura Romaniei dezvoltarea in perioada urmatoare.

Sursa: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top