Restante de milioane de lei la programul Casa Verde

casa-verde.jpg

Noul program Casa Verde a fost lansat in dezbatere publica la finele lunii iulie, insa Administratia Fondului pentru Mediu mai are restante de milioane de lei pe vechiul program. Unii beneficiari asteapta de peste jumatate de an sa li se deconteze sumele investite in sisteme alternative pentru producerea caldurii si a apei calde menajere.

Programul Casa Verde este o initiativa a statului roman prin care solicitantii isi pot cumpara panouri solare, pompe de caldura sau cazane pe peleti, brichete si resturi vegetale. Totul in limita a 6.000, respectiv 8.000 de lei, sume acoperite integral de la bugetul de stat.

Bogdan Berce a apelat la aceasta varianta in decembrie 2015, cand si-a cumparat o instalatie de panouri solare, pentru care a scos din buzunar 6.000 de lei, exact suma pe care statul se angajeaza sa o acopere din fonduri proprii. „Am realizat investitia, am depus toate actele care mi s-au depus prin acel contract la termenul stabilit, urmand sa mi se deconteze investitia, situatie care inca nu s-a intamplat de aproape 9 luni de zile”, spune barbatul.

Mai mult, atunci cand a cerut lamuriri la reprezentantii statului roman, i s-a transmis ca mai are de asteptat. „E important si cand primesc acei bani pentru ca eu i-am investit din propriul buzunar si eu oarecum creditez AFM-ul in cazul acesta, nu mi se pare normal”, adauga Bogdan Berce.

Programul este finantat de Administratia Fondului de Mediu, deci noi am fost numai un intermediar. Am preluat cererile, s-au transmis la Bucuresti, in rest dansii se ocupa de decontarile si cu restul problemelor ridicate de acest program„, explica Natalia Schiopu, consilier in cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Bihor.

Situatia aceasta nu este singulara la nivel national.

„In prezent se afla in analiza 776 cereri de tragere, in valoare de 4.656.000 lei, iar aproximativ 800 cereri de tragere, in valoare de 4.800.000, urmeaza a fi programate pentru decontare”, se arata in raspunsul Ministerului Mediului pentru Digi24 Oradea

Ceea ce inseamna ca statul roman mai are de returnat beneciarilor programului aproape 9 milioane de lei, daca toate cererile sunt declarate eligibile.

Programul Casa Verde a avut trei sesiuni de depunere a dosarelor, in 2010, 2011 si 2014. La finalul lunii iulie, ministerul Mediului a lansat in dezbatere publica noul program Casa Verde, pentru care statul roman va aloca fonduri de 150 de milioane de lei, la care se adauga 44 de milioane de lei pentru finantarea si finalizarea contractelor semnate in baza vechiului program.

Sursa: Digi 24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top