Rezultate Start-up Nation. Laufer: Una dintre agentii nu a finalizat evaluarea. Trebuie sa cheltuim banii, pentru a putea cere altii la rectificarea din noiembrie

Start-up-Nation-Romania-01.png

Ministerul pentru Mediul de Afaceri nu a incheia evaluarea planurilor de afaceri din Programul Start-up Nation 2017, pana joi dimineata, in conditiile in care termenul initial pentru aceasta faza, 29 septembrie, a fost prelungit.

Una dintre cele 8 agentii teritoriale pentru IMM-uri, din subordinea ministerului nu incheiase, pana joi dimineata, evaluarea planurilor de afaceri depuse in programul Start-up Nation, insa la nivel national aceasta faza a ajuns la numarul de inregistrare RUE 10.500 din lista celor peste 19.000 de firme aplicante, a declarat, joi, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, chestionat de StartupCafe.ro.

”Toate oficiile noastre au trecut deja de RUE 10.500, mai putin Iasiul, pe care il ajutam sa ajunga acolo, deci din acest punct de vedere am finalizat partea de evaluare” – a spus Laufer.

Aceasta inseamna practic ca mai trebuie incheiata evaluarea firmelor arondate Agentiei pentru IMM Iasi (din judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui), pentru a se finaliza procesul de evaluare a firmelor care au sanse la finantare. Dupa evaluare, vor fi finantate primele firme, in functie de punctaj, in limita bugetului total al programului pe anul 2017, ramanand practic aproximativ 8.600 de IMM-uri care vor merge la finantare.

Intre timp, o serie intreaga de firme beneficiare au semnat deja contracte de finantare, iar de 6 zile s-a ridicat clauza suspensiva din contracte, pentru a le permite sa treaca la implementare.

”Saptamana aceasta am anuntat ca ridicam toate clauzele suspensive ale acordurilor de fnantare semnate iar toti cei care urmeaza sa semneze de acum inainte vor semna fara clauze suspensive” – a mai afirmat Ilan Laufer, chestionat de StartupCafe.ro.

El a precizat ca vrea ca pana pe 15 noiembrie 2017 pentru toti beneficiarii care vor fi finantati de pe partea de fonduri europene (firme din mediul urban, in afara de Bucuresti si judetul Ilfov) sa se incheie faza de contractare, iar firmele care vor fi finantate din banii de la bugetul de stat (firme din Bucuresti, Ilfov si mediul rural) sa cheltuie deja bugetul alocat pana in prezent.

”Imi propun ca intr-o luna sa contractez cei 500 milioane lei pe fonduri europene si sa cheltui cei 250 de milioane de lei (care nu vor fi decontati de la Comisia Europeana – n.r.) poate si mai mult” – a spus Laufer.

El a mentionat ca numai in aceste conditii va putea cere bani suplimentari de la Guvern, la cea de-a doua rectificare bugetara a anului, care ar urma sa se faca cel mai probabil in luna noiembrie.

”Vom avea in noiembrie, din cate am inteles, din nou, o rectificare. Noi trebuie pana atunci sa cheltuim tot acesti bani pentru a putea sa venim sa cerem la rectificare sume suplimentare. (…) Pe programele pe care ministerul le desfasoara absorbtia este de 100% si foarte rapida. De aceea am dat ordin sa se ridice toate clauzele suspensive, ca pana pe 15 noiembrie sa cheltuim toti banii pe care ii avem, plus sa avem deja facturi la plata si in acest fel sa primim buget suplimentar cat sa ne acopere toate cheltuiele pana la sfarsitul anului 2017” – a mai spus Ilan Laufer, pentru StartupCafe.ro.

Reamintim ca in programul Start-up Nation 2017 este prevazut un buget total de 1,7 miliarde de lei. Din acesti bani, 500 de milioane de lei sunt credite bugetare pe care statul vrea sa le deconteze apoi de la Uniunea Europeana, prin Programul Operational Capital Uman (POCU). Restul de 1,2 miliarde de lei erau prevazuti initial doar drept credite de angajament. Din acestia, la prima rectificare bugetara a anului 2017, doar 250 de milioane de lei au fost transformati in credite bugetare, adica bani efectiv pusi in buget pentru a fi cheltuiti.

Sursa: Startupcafe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top