Rezultatele consultarii nationale privind PAC dupa 2020

968b7de7452b3ba93c6ef8800edd7c3d_XL-1.jpg

Joi, 29 martie 2018, ministrul Agriculturii, Petre DAEA, secretarul de stat Daniel Botanoiu si secretarul de stat Alexandru POTOR au prezidat, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), sedinta de lucru in cadrul careia au fost prezentate rezultatele consultarii nationale si primele elemente ale pozitiei României fata de Comunicarea Comisiei Europene privind Viitorul sectorului alimentar si al agriculturii dupa 2020.

Participantii la sedinta de azi, reprezentanti ai federatiilor, asociatiilor, organizatiilor si patronatelor reprezentative din sectorul agricol, au transmis la MADR contributii scrise fata de aspectele cheie din Comunicarea Comisiei, in vederea elaborarii unui document comun, care sa reflecte pozitia sectorului agricol din România fata de documentul Comisiei. La reuniunea de azi a participat doamna Mihaela Gabriela ZOANa, reprezentant al României in Parlamentul European, vice-presedinte in Comisia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si membru in 3 comisii ale Parlamentului European.

In dezbaterea publica din 11 ianuarie 2018 s-a stabilit ca data pentru transmiterea contributiilor scrise la MADR sa fie 2 februarie 2018. In total, s-au primit 34 de contributii scrise, respectiv: 12 din partea institutiilor academice, de invatamânt si cercetare agricola si 22 din partea organizatiilor de fermieri si producatori agricoli, ai federatiilor si patronatelor din sectorul agricol, ai asociatiilor din domeniul protectiei mediului si dezvoltarii rurale.

In cadrul MADR a fost constituit un Grup de analiza format din experti MADR, APIA si AFIR. Analiza s-a desfasurat pe urmatoarele capitole: Principii generale PAC dupa 2020, Plati directe si masuri de piata, Dezvoltare rurala, Mediu si actiuni climatice, Bugetul PAC dupa 2020, Chestiuni speciale pentru România.

In interventia sa, ministrul Petre Daea a informat despre participarile sale la reuniunile Consiliului de ministri ai agriculturii de la Bruxelles si a atras atentia asupra faptului ca trebuie sa participam activ la procesul de luare a deciziei privind PAC ca stat membru cu drepturi depline, la toate nivelele: de expertiza, diplomatic si politic. Rolul europarlamentarilor români este deosebit de important in sustinerea pozitiei României in Parlamentul European. Este nevoie mai mult ca oricând de coeziune si de a merge cu totii in aceeasi directie, cea stabilita in urma consultarilor la nivel national.

Europarlamentarul Mihaela Gabriela ZOANa a anuntat ca desi ocupa aceasta functie doar de 2 luni, activitatea domniei sale este deja intensa in cadrul Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. Cele mai importante teme de dezbatere sunt PAC si bugetul PAC pentru perioada urmatoare de programare. Domnia sa a mentionat ca exista preocupari la Bruxelles privind micsorarea bugetului PAC dupa 2020. A subliniat importanta opiniilor fermierilor români, colaborarea cu acestia pentru a promova interesele României prin transmiterea de mesaje clare in Parlamentul European, in Consiliu si Comisia Europeana.

Secretarul de stat Alexandru Potor a prezentat activitatea de analiza din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si rezultatele consultarii publice, precum si elementele de pozitie ale României pe tema PAC dupa 2020. Majoritatea participantilor si-au regasit punctele de vedere exprimate in scris.

Sursa: MADR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top