Romania a pierdut definitiv 8 miliarde de euro din totalul fondurilor structurale

bani_numaratRomania se pregateste sa bifeze un esec de proportii: in jur de 7,7 miliarde de euro, adica 40% din totalul fondurilor stucturale alocate in perioada 2007 – 2013, vor fi pierduti pentru ca tara noasta nu a stiut sau nu a putut sa cheltuiasca banii ce i-au fost pusi la dispozitie de Uniunea Europeana.

Astfel, POS Mediu pierde 1,8 miliarde de euro din totalul de 4,4 mld. euro alocati pe intreg programul – tot atat cat ar costa instalarea completa de canalizari in 18 judete.

POSDRU, programul pentru resursele umane, pierde mai bine de jumatate din bani – 1,76 mld. euro din cei 3,4 mld. euro alocati – si alte 900 de milioane de euro sunt bani pierduti de la POSCCE – programul pentru cresterea competitivitatii economice ce se adresa companiilor mari.

Alte 1,4 mld. euro se pierd de la programul regional ce se adresa comunitatilor si micilor afaceri.

Potrivit datelor Finantelor, de la aderarea la UE din 2007 si pana la 31 octombrie, Romania a primit fonduri europene de 31,7 miliarde de euro si a contribuit la bugetul Uniunii, 11,7 miliarde de euro, rezultand un sold pozitiv de 19,7 miliarde de euro.

Insa din cele 31 miliarde de euro, fondurile de garantare agricola (platile directe catre fermieri) inseamna 7,4 miliarde de euro. Alte 7 miliarde de euro inseamna plati pentru dezvoltare rurala, iar 2,7 miliarde de euro sunt fondurile de „preaderare“.

Pe fonduri structurale alocate intre 2007 si 2013, de 19 mld. euro, Romaniei i-au fost rambursate doar 10,9 miliarde de euro (57% din intreaga suma alocata). Si pentru alte 400 mil. euro exista cereri de rambursare, prin urmare exista premise ca banii sa fie primiti. Restul de aproape 7,7 mld. euro sunt bani ca si pierduti.

Cu putin inainte de incheierea exercitiului financiar 2007 – 2013 (31 decembrie este termenul final de eligibilitate a cheltuielilor efectuate de beneficiari), Romania ceruse de la Bruxelles (declaratii de cheltuieli transmise Comisiei Europene), potrivit datelor Ministerului Fondurilor Europene, doar 11,36 miliarde de euro, adica 60% din intreaga suma pusa la dispozitie. In trei sapta¬mani nu se mai poate face mare lucru, nu se poate face ceea ce nu s-a facut in noua ani, asa ca a¬proape 7,7 miliarde de euro pot fi contabilizate la sume pierdute.

Sursa: Ziarul Financiar

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top