Romania a semnat un memorandum pentru continuarea acordarii de asistenta tehnica de Banca Mondiala

banca.jpg

guvernGuvernul Romaniei si Banca Mondiala au semnat un memorandum de intelegere (MoU) pentru a se continua acordarea de servicii de asistenta tehnica institutiilor publice romanesti pana in anul 2023, in contextul continuarii reformelor structurale si cresterii eficientei administratiei publice.

„Salutam sprijinul acordat Romaniei de catre expertii Bancii Mondiale pentru modernizarea autoritatilor nationale si locale astfel incat cetatenii sa beneficieze de servicii publice de calitate. Ca si in perioada memorandumului precedent (2012-2015), semnat cu Banca Mondiala si alte institutii financiare (Banca Europeana de Investitii si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare), Ministerul Fondurilor Europene va oferi directia strategica si coordonarea activitatilor din cadrul memorandumului si dorim ca experienta pe care a acumulat-o in colaborare cu toti partenerii sai sa duca la realizarea impreuna a unor actiuni concrete pentru dezvoltarea economica si sociala”, a declarat Aura Raducu, ministrul Fondurilor Europene.

Institutiile publice vor fi principalul beneficiar al acestor servicii de asistenta care vor fi finantate din Fondurile Structurale si de Investitii Europene (ESIF) din cadrul perioadei de programare 2014-2020. Din 2010, aproape 20 de institutii publice au beneficiat de programul Bancii Mondiale din Romania prin care s-au pus bazele unei administratii publice moderne. Programul a inclus domenii precum incluziunea sociala si reducerea saraciei, agricultura, schimbarile climatice, politica in domeniul concurentei, educatia, integrarea romilor, transporturile si planificarea urbana. Ca urmare a succesului programelor din ultimii ani, guvernul a convenit extinderea serviciilor de asistenta tehnica pentru toate fondurile europene structurale si de investitii, inclusiv Fondul European de Agricultura si Dezvoltare Rurala si Fondul European de Acvacultura, Piscicultura si Pescuit.

In cadrul memorandumului anterior (2012-2015) intre Romania si Banca Mondiala au fost incheiate 26 de acorduri de servicii finantate din Programul Operational Asistenta Tehnica (POAT) 2007-2013 sau din axele de asistenta tehnica ale programelor operationale, pentru 12 institutii publice centrale din Romania, in valoare totala de aproximativ 31 milioane de Euro (Pentru a consulta lista proiectelor, click aici)

„In ultimii cinci ani, autoritatile locale si nationale, prin parteneriatul pentru servicii de asistenta, au beneficiat de expertiza internationala si cunostintele Bancii Mondiale. Acest parteneriat de succes s-a dezvoltat in mod considerabil, ca urmare, Romania are cel mai mare program de acest tip din cadrul Bancii cu rezultate importante in domenii cheie„, a declarat Cyril Muller, Vice Presedintele BM pentru Europa si Asia Centrala. ”Experienta si cunostintele generate fac din Romania un model demn de urmat de catre alte tari.”

Un exemplu in ceea ce priveste utilizarea expertizei oferite de Banca Mondiala il constituie indicatorii de performanta furnizati in cadrul Acordului de servicii “Crearea unui sistem de evaluare a performantei functionarilor din administratie care gestioneaza fondurile UE” incheiat cu Ministerul Fondurilor Europene. Acesti indicatori au stat la baza elaborarii procedurii de evaluare semestriala a activitatii/ performantelor profesionale individuale ale personalului care gestioneaza asistenta financiara nerambursabila comunitara pentru aproximativ 2000 de functionari publici din cadrul Ministerului Fondurilor Europene (MFE), Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), Ministerului Finantelor Publice (mai precis din Autoritatea de Certificare si Plata si Autoritatea Nationala pentru Achizitii Publice), organismelor intermediare din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV), Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS), Ministerului Energiei (ME) si Ministerului Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala (MCSI).

Descarca Documentele Memorandumului

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top