Romania iar la rascruce …

Romania iar la rascruce – Refacerea Frunzei dnei Udrea sau OTeVizarea cea de pe urma?

Chiar daca pasivul bisericutelor galcevitoare si al sinecurismelor fanariote este extrem de incarcat pe malurile mioritice, poate ca mai exista o sansa de normalizare rationala a vietii publice si a functionarii mature a Statului roman.

Cum remarcam si cu putin timp in urma, poate ca timpul dezbaterilor si simpozioanelor a fost depasit. Sau exista sentimentul de sufocare ori de lehamite de acest gen. Conditiile de austeritate economica, in mare parte, auto- impuse de trendul evenimentelor politice din ultimii sase ani, nu justifica insa in vreun fel evadarea in egoisme butaforice sau capitularea rusinoasa a societatii civile, cata mai exista in mod real. Tocmai invers ! In perspectiva impasului european al integrarii romilor, al dilemelor ridicate de unii cu privire la Aderarea Romaniei la Spatiul SCHENGEN si al slabei absorbtii a Fondurilor UE, Statul roman are de trecut cateva probe extrem de dificile, de care depinde, de fapt, insasi credibilitatea locului sau ca Stat Membru al Uniunea Europeana.

Toti cei interesati de provocarile mai profunde si de oportunitatile care sunt abia emergente au sansa sa se alature Platformei EU-RO Clearing Funds initiat de Fundatia EUROLINK-Casa Europei – HouseofEurope.ro pot contribui la formularea unui Document de Pozitie echilibrat, apt sa scoata imaginea Statului roman din conul de umbra sau de jena sub care se afla in aceasta perioada, de dupa vara 2010. Episodul contestatei Frunze devenita peste noapte brandul de tara al Romaniei nu este decat o secventa dintr-un lung serial de “gafe” care risca sa compromita insusi parcursul Romaniei pe o lunga etapa in cadrul evolutiei UE.

Iesirea din letargia intelectuala din prezent mai este cu putinta. S-ar putea ca multe premise solide sa se iroseasca prin dezertare. De aceea, raspundem in acest fel intrebarii unor colegi. Participarea tuturor mintilor neincetosate si a liderilor de opinie relevanti la Masa Rotunda Europeana ce va avea loc la data de 15 octombrie 2010 la Palatul Parlamentului poate fi realmente sansa unui nou inceput. De asemenea, persoanele inscrise pe Linkedin pot anticipa momentul, participand la consultarea de pe grupul REINVENT Romania pe care am deschis-o in cursul acestei veri mult prea caniculare: Suspendarea Fondurilor UE si a dreptului de vot in Consiliul European pentru Romania ar putea fi sanctiuni eficiente privind stoparea degringoladei clasei politice din Romania ?

Si cei carora le pasa inca de Romania ar putea avea macar constiinta impacata ca au mai incercat ceva. OTeVizarea definitiva a creierelor noastre poate fi stopata (oare?) Capsunarii si-au facut datoria fata de numeroasele lor rude si tezaurul BNR. Oare stanjenitorul asterisc din dreptul Romaniei va putea fi si el candva eliminat prin noi, minoritatea intelectuala tacuta?

Sever Avram

Sever Avram

Sever AVRAM - coordonator general - Platforma de Actiune si Interventie Rapida a Societatii Civile in favoarea stimularii absorbtiei Fondurilor Europene "EU-RO Clearing Funds". A lucrat ca si consilier de afaceri publice pentru Comisia Europeana in Romania si a contribuit la elaborarea capitolului de politici sociale si dezvoltarea resurselor umane din cadrul Planului national de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana. Incepand cu anul 1996,  a activat ca si consultant si/sau trainer in domeniul institutiilor si fondurilor UE, al comunicarii, relatiilor publice si lobby-ului in cadrul a numeroase proiecte europene finantate direct de Comisia Europeana de la Bruxelles,  Departamentul de Stat al SUA, Open Society Institute, precum si de mari finantatori privati internationali sau autohtoni. In urma unui proiect PHARE pe care l-a coordonat, incepand cu anul 2004, se ocupa de organizarea sub egida Platformei CEFTAC (www.ceftac.ro) a “Zilei Europene a Concurentei si Competitivitatii in Romania” si a altor evenimente pentru mediul de afaceri. Din anul 2006, a avut initiative speciale legate de absorbtia fondurilor UE, incepand cu saloanele regionale si scolile de vara de la Constantza si Baile Sovata pana la cele doua editii deja desfasurate  ale Forumului Civic si de Afaceri pentru stimularea absorbtiei fondurilor UE (Bucuresti, in 2007 si 2008). Coordoneaza activitatea de consultanta pe proiecte a CPS (Consortiul Parteneritului Strategic) si a Atelierului Interactiv de Idei, Proiecte si Investitii Inovative (www.StructuralFunds.ro).  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top