„Romania Start-up Plus”: 105 milioane de euro pentru antreprenoriat si crearea de locuri de munca

ghid-consultare.jpg

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat, spre consultare publica, Ghidul Programului „Romania Start-Up Plus”, in valoare de 105 milioane euro din alocarea aferenta Programului Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020, avand ca obiective stimularea antreprenoriatului si crearea de locuri de munca.

MFE a facut precizari privind mecanismul de finantare: in momentul semnarii contractului cu administratorul schemei de antreprenoriat, viitorul antreprenor primeste o subventie in valoare de maximum 24.000 euro, reprezentand prima transa de finantare. A doua transa de finantare, in valoare de maximum 16.000 euro, va fi acordata daca antreprenorul realizeazavenituri brute echivalente cu jumatate din valoarea primei transe.

Conform comunicatului oficial, MFE a gandit un sistem de stimulare a start-up-urilor care realizeaza performanta in vanzari. „Acest mecanism de finantare, in transe, reprezinta un pas catre o finantare mai inteligenta, adaptata realitatii economice. Sprijinul nu mai este doar un indicator numeric cantitativ, el devine un instrument de impulsionare a antreprenorilor care inregistreaza rezultate in faza incipienta a afacerilor lor”, a declarat Dan Barna, Secretar de Stat MFE.

Prin finantarea proiectelor de antreprenoriat din Programul „Romania Start-Up Plus”, Ministerul Fondurilor Europene are in vedere atingerea urmatoarelor obiective:

  • Peste 2.000 de locuri de munca nou create;
  • Peste 1.500 noi intreprinderi mici si mijlocii finantate;
  • Peste 10.000 de persoane formate in domeniul educatiei antreprenoriale

Schema pentru start-up-uri poate fi derulata de Autoritatile Publice Locale, Camerele de Comert, Furnizorii de servicii de Formare Profesionala Continua (FPC), universitatile si ONG-uri, care pot aplica pentru a fi administratori de schema.

Accesul la finantare al intreprinderilor din Romania este printre cele mai reduse din UE. Numai 2% din intreprinderile din Romania – fata de 8%, media europeana – au accesat granturi sau credite subventionate in 2015, conform sondajului SAFE al Comisiei Europene.

Propunerile si recomandarile pe marginea ghidului „Romania Start-Up Plus” (RSUP) sunt asteptate pana la data 25 iulie 2016, pe adresa: [email protected]. Proiectele pot fi depuse incepand cu 15 august 2016. Calendarul de depunere poate fi consultat aici.

In acest moment, Autoritatile de Management coordonate de MFE primesc proiecte pentru 46,6% din fondurile structurale si de investitii, fiind lansate ghiduri pentru 12,9 miliarde de euro.

Ghidul si documentele conexe pot fi consultate aici.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top