Romania va primi 60 de milioane de euro de la Banca Mondiala pentru imbunatatirea sistemului judiciar

bani-716x300.jpg

Consiliul Directorilor Executivi al Bancii Mondiale a aprobat o finantare de 60 milioane euro, echivalentul a 66,99 milioane de dolari, care va fi acordata Romaniei in cadrul Proiectului de Imbunatatire a Serviciilor Judiciare, potrivit unui comunicat al Bancii Mondiale.

Guvernul Romaniei va contribui la acest proiect cu 5 milioane euro, astfel ca bugetul total va fi de 65 de milioane de euro. Proiectul va spori eficienta si accesibilitatea anumitor institutii din sectorul judiciar din tara noastra.

„Romania a inregistrat progrese importante pe calea reformarii sectorului judiciar, de la momentul in care a devenit membra a UE in 2007, iar Banca Mondiala a sprijinit toate aceste eforturi prin alocarea a 130 milioane de dolari in ultima decada. Numarul societatilor care au sesizat cazuri de coruptie in sistemul judiciar a scazut de la 14% in 2008 la 1% in anul 2013, iar procentul societatilor care au declarat ca instantele nu constituie o problema pentru activitatea lor comerciala a crescut si el de la 28% la 73% in aceeasi perioada, conform Studiului Bancii Mondiale privind Mediul de Afaceri si Performanta Intreprinderilor (Business Environment and Enterprise Performance Survey — BEEPS). Institutiile din mediul judiciar au jucat un rol activ in combaterea coruptiei, iar timpul necesar pentru solutionarea cauzelor de natura civila si administrativa este acum mai scurt decat media europeana„, se precizeaza in comunicat.

Oficialii Bancii Mondiale arata ca, in ciuda progreselor inregistrate, numeroase instante din Romania sunt afectate de infrastructura judiciara inadecvata si nu pot indeplini standardele europene, ceea ce le scade eficienta si ingreuneaza accesul cetatenilor si societatilor comerciale la serviciile judiciare, in special in mediul rural si in zonele sarace.

Mai mult decat atat, tehnologiile IT&C existente sunt invechite si limiteaza capacitatea institutiilor de a functiona in mod adecvat si de a asigura o interactiune automatizata, prin internet, cu beneficiarii sistemului si cu partenerii de lucru.

Sprijinirea continuitatii si a implementarii eficiente a serviciilor judiciare si sustinerea eforturilor de combatere a coruptiei sunt nucleul unui demers de conturare a unei Romanii care sa fie corecta si responsabila fata de cetatenii sai, atractiva pentru investitori si angajata pe calea consolidarii sectorului public. Banca Mondiala are placerea de a sustine eforturile pe care le intreprinde Romania pentru a face ca serviciile sale judiciare, care trebuie sa fie moderne, eficiente, participative si transparente, sa functioneze pentru toti romanii, indiferent de locul unde se afla si de situatia lor financiara”, a declarat Elisabetta Capannelli, director de tara al Bancii Mondiale pentru Romania si Ungaria, citata in comunicat.

Proiectul de Imbunatatire a Serviciilor Judiciare are in vedere obiective precum reabilitarea si construirea cladirilor pentru instante, in special in regiunile sarace si dezavantajate ale Romaniei, si sustinerea investitiilor in infrastructura IT&C, pentru imbunatatirea interactiunii cu cetatenii, cu societatile comerciale, precum si intre institutiile din sistemul judiciar.

De asemenea, proiectul va sustine activitatile educationale si de constientizare pentru consolidarea relatiei intre instante si comunitati.

Tot prin intermediul acestui program va fi acordata asistenta catre Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) in vederea aderarii la standardele UE la nivelul serviciilor constand in furnizarea de informatii despre societatile comerciale, certificate si extrase, precum si desfasurarea procedurilor de intrare in insolventa, precum si pentru alte procese care survin in ciclul de viata al unei societati comerciale.

Proiectul va sprijini migratia arhivelor ONRC pe o platforma electronica, devenind astfel disponibile publicului si reducandu-se timpul necesar accesarii datelor societate.

Este vizata si imbunatatirea activitatilor de urmarire si cercetare, sprijinind activitatile din domeniul IT&C, punand in aplicare diverse imbunatatiri audio-video si din punctul de vedere al securitatii, in conformitate cu standardele UE si facilitand aderarea la standardele din domeniul drepturilor omului in audierile realizate in cadrul procedurilor de urmarire si cercetare. In plus, proiectul va mai contribui si la imbunatatirea nivelului de educatie juridica in randul grupurilor vulnerabile, in special in zonele cu rate sporite ale infractionalitatii.

Vor exista parteneriate cu cetatenii, cu societatile comerciale, cu ONG-urile si cu comunitatile din toata Romania pentru sporirea impactului si implicarii in activitatile propuse pentru imbunatatirea sistemului judiciar. Alinierea la Strategia de Dezvoltare a Sistemului Judiciar si la Planul de Actiune (pentru perioada 2015-2020) vine in intampinarea eforturilor pe care le face Romania pe calea consolidarii reformelor din sistemul judiciar, concentrandu-se pe cinci piloni-cheie: accesibilitate, integritate, eficienta, transparenta si calitate”, se mai arata in comunicat.

Banca Mondiala si-a deschis biroul in Romania in anul 1991. Incepand de atunci, Banca a furnizat imprumuturi in valoare de peste 11,1 miliarde de dolari, reprezentand imprumuturi, garantii si granturi in sectoare cum ar fi invatamantul, sanatatea, agricultura, mediul, asistenta sociala, justitia, transportul si altele.

Portofoliul curent al Bancii include imprumuturi pentru investitii, activitati analitice si asistenta tehnica pentru sprijinirea prioritatilor de reforma ale Romaniei. Societatea Financiara Internationala (IFC), divizia Bancii Mondiale dedicata activitatilor din sectorul privat, are si ea un program activ in Romania, investind pana acum peste 2,5 miliarde de dolari de la momentul demararii activitatilor sale in Romania.

In anul 2014, Romania a devenit membru contributor al Asociatiei Internationale de Dezvoltare (International Development Association — IDA), prin intermediul careia Banca ofera finantare concesionala beneficiarilor cu cele mai mici venituri, marcand astfel un punct de reper in rolul crescand al Romaniei de contributor la activitatea Bancii Mondiale. In anul 2016, Grupul Bancii Mondiale si Romania au sarbatorit 25 de ani de parteneriat continuu pe calea sprijinirii masurilor de reducere a saraciei si de dezvoltare durabila.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.