Romania va primi alocarea gratuita de certificate de emisii pe perioada 2013-2019

energie2.jpg

In baza aplicatiei transmise la Comisia Europeana de catre Guvernul Romaniei, prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), in data de 30 septembrie 2011, Romania va primi in continuare, pentru sectorul producerii de energie electrica, alocarea gratuita de certificate de emisii pe perioada 2013-2019.

Comisia Europeana a aprobat, la sfarsitul saptamanii trecute, alocarile gratuite de certificate de emisii de CO2 pentru centralele termoelectrice din Romania, Bulgaria si Republica Ceha. in mai 2012, Comisia Europeana a autorizat cererile Ciprului, Estoniei si Lituaniei.

In total, peste 268 de milioane de certificate de emisii vor fi alocate cu titlu gratuit centralelor electrice din aceste sase tari, in perioada 2013-2019. Acest numar va fi redus anual, astfel incat sa ajunga la zero in 2020. Statele membre vor institui norme stricte de monitorizare si de aplicare a legislatiei pentru a se asigura ca valoarea economica a certificatelor de emisii alocate cu titlu gratuit este cel putin egalata, daca nu depasita, de un volum corespunzator de investitii in modernizarea sistemelor lor de generare a energiei electrice.

In prezent, sunt in curs de evaluare cererile Ungariei si Poloniei.

Documentele solicitate de Comisia Europeana au fost elaborate de S.C. ISPE S.A. – Institutul de Studii si Proiectari Energetice, in calitate de consultant al MECMA.

Informatii suplimentare cu privire la alocarea temporara, cu titlu gratuit, a certificatelor de emisii centralelor electrice pot fi gasite la adresa: http://ec.europa.eu/clima/policies/ets/auctioning/derogation/index_en.htm.

Alocarea temporara, cu titlu gratuit, a certificatelor de emisii reprezinta o derogare importanta de la regula generala prevazuta in legislatia revizuita in domeniul EU ETS, conform careia nu se aloca certificate de emisii cu titlu gratuit producatorilor de energie electrica. Din acest motiv, Parlamentul European si Consiliul au conditionat alocarea temporara, cu titlu gratuit, a certificatelor de emisii de respectarea mai multor criterii, printre care:

• alocarea pentru anul 2013 este limitata la maximum 70% din emisiile aferente productiei nationale de energie electrica in 2013, corespunzatoare consumului final national brut, acest procent urmand sa fie redus anual;
• valoarea certificatelor de emisii alocate cu titlu gratuit trebuie canalizata catre realizarea de investitii in reabilitarea si modernizarea infrastructurii energetice a tarii in cauza, inclusiv construirea de noi centrale electrice si diversificarea mix-ului energetic si a surselor de aprovizionare, precum si in tehnologii ecologice. Aceste investitii trebuie stabilite intr-un Plan National de Investitii.

In temeiul articolului 10c al Directivei revizuite EU ETS adoptate in 2009, zece state membre au beneficiat de posibilitatea de a solicita derogari temporare de la regula potrivit careia, incepand din 2013, toate certificatele de emisii EU ETS vor fi vandute la licitatie. Dintre aceste state membre, opt au depus cereri pentru alocarea temporara de certificate gratuite de emisii, aplicatiile insotitoare fiind evaluate de catre Comisia Europeana in conformitate cu normele si conditiile prevazute in Directiva.

Sursa: Ministerul Economiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top