Rovana Plumb: Fondurile europene intrate in Romania depasesc 46 de miliarde de euro

rovana-plumb-2-octav-ganea.jpg

Fondurile europene intrate pana in prezent in Romania depasesc 46 de miliarde de euro, din care numai in perioada actuala de programare avem aproape 10 miliarde de euro, a declarat, joi seara, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

„Fondurile europene intrate pana in prezent in Romania, atat fondurile de preaderare, cat mai ales fondurile postaderare, incepand cu anul 2007 si pana in prezent, practic au intrat in tara 46 de miliarde de euro, din care numai in perioada actuala de programare au intrat aproape 10 miliarde de euro. Acesti bani sunt incasati de Romania, bani pe care i-am primit de la UE. Ma refer la toate fondurile europene, care inseamna atat coeziune, cat si investitiile in agricultura, inclusiv platile directe cu care suntem la zi, dupa cum bine stiti de la domnul ministru Daea, plati directe de la fermieri. Toate aceste sume inseamna aproape 10 miliarde de euro intrate in Romania”, a precizat Plumb.

In ceea ce priveste rata contractarii fondurilor europene, ministrul a precizat ca sunt mii de proiecte in evaluare, iar valoarea contractata se ridica la peste 11 miliarde de euro.

„Numai pentru actuala perioada de programare, pe tot ce inseamna coeziune, adica investitii in vederea reducerii decalajelor dintre regiunile mai putin si mai mult dezvoltate, inseamna 28 de miliarde de euro. Din acesti 28 miliarde de euro, in momentul de fata avem o contractare de 11,163 miliarde de euro, adica am ajuns la 40%, luand in considerare faptul ca in ianuarie 2017, cand guvernul PSD-ALDE a intrat sa gestioneze fondurile europene, rata de contractare era de 5% si acum am ajuns la 40%”, a spus Rovana Plumb.

Intrebata cate din aceste fonduri contractate vor deveni realitate, ministrul a raspuns: „Toate, pana in anul 2023”.

„Daca exista pe anumite linii de finantare posibilitatea ca sa supra-contractam, am creat dispozitivul legal prin OUG astfel incat sa putem ajunge la supra-contractare si sa putem sa avem in implementare proiecte cu finantare integrala din actualul cadru financiar multianual. Sunt convinsa ca pana la sfarsitul anului, printr-un management care presupune si sanctiuni la nivelul celor care nu inteleg ca acesti bani europeni sunt pentru Romania, putem sa contractam toata suma care a fost alocata pe politica de coeziune, cel putin la nivelul MFE. Vom lua masuri si in acest sens, pentru ca exista anumiti functionari care nu inteleg ca acesti bani trebuie sa intre in economia Romaniei. (…) Dupa cum bine stiti, ne-am asumat prin programul de guvernare ca pana in anul 2020, pe toate fondurile alocate Romaniei, care sunt de 42,3 miliarde de euro, sa intre 30 de miliarde de euro.

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top