S-a adoptat o OUG privind asistenta medicala comunitara necesara pentru apelurile de proiecte programate in cadrul POR si POCU

proiecte-europene.jpg

Noi masuri pentru dezvoltarea asistentei medicale comunitare si pentru asigurarea accesului persoanelor din categorii vulnerabile la servicii medico-sociale au fost stabilite, printr-o Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern.

Conform comunicatului oficial al Guvernului, noile masuri au scopul sa asigure un cadru coerent de dezvoltare a serviciilor medico-sociale orientate pe nevoile comunitatii si profilul demografic al acesteia, pentru cresterea accesului la servicii medicale, la programe, servicii si actiuni de sanatate publica, furnizate la nivelul comunitatilor, in special persoanelor ce apartin grupurilor vulnerabile.

Actul normativ preia reglementari promovate prin proiectul de lege privind asistenta medicala comunitara, adoptat in sedinta Guvernului din 26 octombrie 2016, dar clasat in conformitate cu prevederile Hotararii Biroului Permanent al Senatului din data de 27.12.2016 in baza art. 63 alin. (5) din Constitutia Romaniei.

De asemenea, masurile  din actul normativ sustinute in regim de urgenta reprezinta conditionalitate ex-ante pentru accesarea fondurilor europene. Mai exact, in absenta deciziei de astazi a Guvernului Romaniei ar fi imposibila  accesarea lansarii   apelurilor   de proiecte programate   in   cadrul  POR   si  POCU, care insumeaza aproximativ 355 milioane   euro pentru finantarea interventiilor din domeniul  serviciilor comunitare integrate.

Ordonanta de Urgenta reglementeaza organizarea, functionarea si finantarea asistentei medicale comunitare la nivelul comunelor, oraselor si sectoarelor municipiului Bucuresti si prevede infiintarea, organizarea si functionarea centrelor comunitare integrate.

Intre activitatile desfasurate in domeniul asistentei medicale comunitare comunicatul Guvernului mentioneaza:

  • furnizarea de servicii medicale de profilaxie catre membrii comunitatii;
  • servicii de promovare a sanatatii in comunitate prin educatie pentru sanatate in legatura cu cei mai importanti determinanti ai sanatatii (stil de viata sanatos, atitudine fata de sanatate si fata de de serviciile medicale, planificare familiala si sanatatea reproducerii, nutritie, asigurarea unui mediu sanatos);
  • identificarea riscurilor pentru sanatate si a persoanelor si grupurilor vulnerabile din punct de vedere medical sau social;
  • consilierea medicala si sociala, in limita competentelor profesionale;
  • directionarea si monitorizarea accesului persoanelor vulnerabile catre serviciile medico-socio-educationale;
  • asistenta la domiciliu a gravidei, nou-nascutului si mamei, a pacientului cronic si a varstnicului, complementar asistentei medicale primare, secundare si tertiare;
  • asistenta medicala de urgenta in limita competentei profesionale.

Beneficiarii acestor servicii sunt, cu precadere, persoanele vulnerabile din punct de vedere medical sau social, cu accent pe populatia din mediul rural si grupurile vulnerabile (persoane cu nivel economic sub pragul saraciei, aflate in somaj, cu afectiuni cronice, cu risc de excluziune sociala etc).

In functie de nevoile privind furnizarea integrata de servicii medico-socio-educationale, in subordinea autoritatilor administratiei publice locale si in locatiile puse la dispozitie de acestea se vor constitui centre comunitare integrate, finantate integral din bugetele locale.

Finantarea cheltuielilor de personal pentru asistentii medicali comunitari si mediatorii sanitari, precum si cheltuielile determinate de aplicarea standardelor minime de dotare se asigura din transferuri de la bugetul de stat catre bugetele locale, prin bugetul Ministerului Sanatatii.

Autoritatile locale pot contribui din surse proprii la finantarea cheltuielilor de personal si pot angaja si alte categorii de personal care furnizeaza servicii medicale, sociale sau educationale, cu asigurarea finantarii cheltuielilor acestora din surse proprii si cu incadrarea in bugetul aprobat, dar sunt si responsabile de acoperirea cheltuielilor pentru bunuri si servicii necesare intretinerii si functionarii centrelor comunitare integrate.

Asistenta medicala comunitara este coordonata tehnic si metodologic de catre Ministerul Sanatatii, prin structurile sale din teritoriu, respectiv directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, iar controlul activitatii se va exercita de catre Ministerul Sanatatii.

Normele metodologice privind organizarea, functionarea si finantarea activitatii de asistenta medicala comunitara se aproba prin hotarare a Guvernului, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei.

Informatii suplimentare:

In prezent, Ministerul Sanatatii asigura finantarea a peste 1520 de asistenti medicali comunitari si peste 482 de mediatori sanitari.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top