S-a aprobat Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii privind parteneriatul public – privat

ghid-program.jpg

Executivul a aprobat, astazi, Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii Nr. 233/2016 privind parteneriatul public-privat, proiect elaborat de grupul de lucru coordonat de ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Ilan Laufer, care permite realizarea unor proiecte de interes national si local, de calitate, pe termen lung, realizate la timp si in bugetul agreat.

„Legea Parteneriatului Public-privat, un proiect de act normativ extrem de asteptat de catre comunitatea de business din România, care asigura un cadru legislativ atractiv si stabil, reprezentând un pilon important pentru finalizarea cu succes si in termenul prevazut a proiectelor de investitii asumate”, a declarat ministrul Ilan Laufer.

Parteneriatul public-privat este una dintre principalele modalitati alternative de finantare a proiectelor strategice de interes national, prevazuta in Programul de Guvernare 2017-2020 in responsabilitatea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat si a Ministerului Finantelor Publice.

Modificarea Legii nr.233/2016 privind parteneriatul public-privat a fost necesara din nevoia corelarii legislative a prevederilor actului normativ cu legislaţia care reglementeaza modalitatea de atribuire a unor contracte de parteneriat public-privat precum şi a corelarii cadrului legislativ cu legislaţia naţionala şi europeana referitoare la datoria publica şi deficit. Modificarea cadrului legislativ actual a urmarit, astfel, corelarea prevederilor actuale cu cele cuprinse in cele trei legi:

1. Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificarile şi completarile ulterioare
2. Legea nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale
3. Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrari şi concesiunile de servicii

Principalele modificari aduse Legii PPP

1. Includerea posibilitatii pentru partenerul public de a contribui la finantarea realizarii investitiilor si din resurse financiare publice, altele decât cel din fonduri europene
2. Clarificarea mecanismului de analiza si aprobare a proiectelor de PPP
3. Clarificarea mecanismului de notificare la INS a proiectelor de PPP
4. Detalierea procesului de pregatire a proiectelor si un accent mai bine conturat pe conceptul de „Value for Money” (eficienta economica si financiara)
5. Prin actuala forma, proiectele care demonstreaza aceasta eficienta economica si financiara pot fi promovate chiar daca sunt bilantiere (on-balance sheet)
6. Transpunerea celor mai bune practici din domeniul PPP-urilor in ceea ce priveste inchiderea financiara a proiectului
7. Alte modificari ce aduc clarificari cu privire la studiul de fundamentare, relatia dintre partenerul public si institutiile finantatoare, tipuri de drepturi ce pot fi constituite in favoarea societatii de proiect etc.

In termen de maximum 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se vor elabora normele metodologice de aplicare, ce se aproba prin hotarâre a Guvernului.

Sursa: MMACA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top