„Sa moara capra vecinului” la ajutoarele de minimis

computer_fantoma.jpg

computer_fantomaSe incing spiritele pe ultima suta de metri la sesiunea de depunere a cererilor de finantare pentru ajutoarele de minimis destinate IMM-urilor.

Pe serverele AIPPIMM s-au inregistrat sute de firme-fantoma, care folosesc coduri unice de inregistrare (CUI) reale si care blocheaza inscrierea in program pentru adevaratii solicitanti.

„Am intalnit personal doua situatii de acest fel. Cand inregistram datele pentru doi dintre clientii mei, am urmat procedura oficiala: am creat contul, am introdus datele cerute si cand am vrut sa inregistrez cererea, mi-a aparut eroarea cu mesajul: „Salvarea nu s-a facut. CUI-ul dvs. este deja inregistrat in sistem!” Aceasta inseamna ca s-a inscris deja altcineva folosind datele noastre, iar sistemul nu ne poate inregistra”, a declarat reprezentantul unei firme de consultanta din Iasi pentru Finantare.ro.

Solutia a fost sa inainteze o adresa oficiala catre AIPPIMM (semnata, stampilata si trimisa pe mail), prin care sa ceara deblocarea CUI-ului si a IP-ul de pe care doreste sa faca inregistrarea. „Doar asa am reusit sa ne inregistram”, a adaugat consultantul.

Potrivit declaratiilor ministrului Maria Grapini, doar la nivelul judetului Iasi s-au inregistrat peste 200 de cereri din partea unor firme fictive. La nivel national, numarul „fantomelor” ar putea fi de ordinul miilor.

Ministrul Grapini a cerut Serviciului de Telecomunicatii Speciale sa-i identifice pe toti falsii utilizatori, pentru a-i trage la raspundere penala. „Vorbim aici de fals si uz de fals, de prejudicii aduse potentialilor beneficiari”, a subliniat Maria Grapini, intr-o declaratie acordata Finantare.ro.

Ministrul a mai dat asigurari ca dosarele solicitantilor vor fi verificate temeinic si ca nimeni nu va beneficia de ajutoarele de minimis in baza unor declaratii date in fals.

Ultima zi: peste 5.000 de cereri inregistrate

Cea mai celebra „fantoma” se numeste chiar Grapini SRL si a fost creata de blogger-ul Bogdan Glavan, care a vrut sa demonstreze astfel hibele sistemului de inregistrare pentru schema ajutoarelor de minimis.

Vineri, 24 ianuarie, la orele 20.00, se inchide sesiunea de depunere a cererilor. Pana la momentul publicarii acestui articol s-au inregistrat pe site-ul AIPPIMM peste 5.500 de cereri pentru ajutoarele de minimis.

Fondurile disponibile sunt de 500 de milioane de lei si vor fi distribuite IMM-urilor solicitante, in ordinea punctajelor obtinute. Punctajul minim valabil este de 60 de puncte, iar valoarea maxima a finantarii nerambursabile per solicitant este de 100.000 de euro.

Ce parere aveti despre cum se desfasoara aceasta sesiune de minimis? Spuneti-va parerea la sectiunea de comentarii!

4 Replies to “„Sa moara capra vecinului” la ajutoarele de minimis”

  1. Doina spune:

    De ce sa comentam acum , dupa ce faptele sunt consumate? De ce nu am fost consultati inainte de a fi lansat proiectul si criteriile de selectie ?
    Ce se urmareste prin acest program- dezvoltarea microintreprinderilor din mediul rural ? Dupa cate se stie, cei din mediul rural pot accesa alte fonduri destinate acestui segment.
    Deci, daca esti o microintreprindere cu 2-3 salariati in mediul rural ( sau cel mai adesea intr-o zona preoraseneasca) si faci comert dar ti-ai inregistrat la RC si o activitate de productie, poti sa aplici pentru acest cod CAEN pentru ajutor de minimis si sa faci 100 de puncte.
    In schimb, o intreprindere mica, cu 10 angajati ( la limita intre intreprindere mica si microintreprindere), din mediul urban, care propune infiintarea si mentinerea a 5 noi locuri de munca ( pentru ca oricum, chiar daca face un efort si angajeaza mai multi tot acelasi punctaj obtine !!!) cu o activitate de productie de peste 10 ani pe codul CAEN pentru care solicita finantare nu poate sa acumuleze decat maxim 85 puncte.
    Cum numarul celor inscrisi cu 100-95-90 de puncte este foarte mare, rezultatul final va fi ca toate fondurile merg la tara!
    Nu este drept !

  2. Bogdan spune:

    Minimis doar pentru producatori de la tara. Alte firme din tara asta nu merita ajutor de la stat ?

  3. Liviu spune:

    Pt ce sa ne spunem parerea? Ca sa nu o publicati?

    „PRIETENI STIU DE CE!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top