Sa redobandim un rol demn al Statului roman in Uniunea Europeana

Sa redobandim un rol demn al Statului roman in Uniunea Europeana– sansa unui nou inceput institutional-

De la semnarea acordului cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, si, mai recent, repatrierile masive de romi de origine romana din Franta, Statul roman a trecut si continua sa traverseze o serie cruciala de provocari, exigente si momente sociale deloc comode. Nici un grup sau personalitate majora din clasa politica nu s-au remarcat prin vreun proiect sau actiune publica care sa ofere speranta unei schimbari de stil general in spiritul Bunei Guvernante Europene sau al Cetateniei Europene Active.

In plus, dupa nota critica dominanta a Raportului CE pe domeniul Justitiei si Afaceri Interne, precum si odata cu apropierea evaluarii eficacitatii si corectitunii procesului de implementare a absorbtiei Fondurilor UE si momentul deliberativ al aderarii Romaniei ca Stat Membru la Acordul SCHENGEN, suntem din nou inaintea unor decizii importante si dificile de reforma si aprofundare a mecanismelor de implementare a angajamentelor luate prin Tratatul de Aderare. Societatea civila nu poate privi doar drept un spectator relaxat dificultatea acestei etape, ci are datoria civica si morala de a contribui la sprijinirea reformelor in curs si dobandirea unei mai mari credibilitati a Statului roman in concertul Uniunii Europene.

In acest sens, ca arena libera de dezbateri si think – tank care s-a preocupat in mod constant si decisiv in numeroase momente din trecut ale integrari europene, Casa Europei – prin intreaga sa retea de colaboratori, parteneri si sprijinitori va solicita si va ofera in mod solemn ocazia publica de a va exprima punctul de vedere institutional sau/si personal privitor la DOCUMENTUL de POZITIE pe care – in numele mediilor de reflectie si actiune pe care le-am mobilizat – urmeaza sa-l inaintam, ca forma de lobby concertat, in ajunul urmatorului Consiliu European din luna decembrie. Principalele axe de interes ale Consultarii Publice pe care am initiat-o incepand cu luna august 2010 sunt cuprinse in agenda previzionala a Mesei Rotunde Europene pe care am initiat-o in data de 15 octombrie 2010 la sediul Palatului Parlamentului.

Am convocat si au raspuns deja Apelului Deschis larg mediatizat importanti lideri de opinie din tara si din strainatate. De aceea, in acest spirit contributiile scrise, observatiile, sugestiile, initiativele si recomandarile Dumneavoastra conteaza mai mult decat vreodata pentru a conferi un mod de intrebuintare pe masura asteptarilor cetatensti europene apartenentei Statului roman la arhitectura organizationala a Uniunii Europene. Pe pagina speciala a Mesei Rotunde din cadrul site-ului oficial www.HouseofEurope am furnizat deja si Temele de Reflectie asupra carora se vor concentra dezbaterea si mai ales concluziile din DOCUMENTUL de POZITIE, dincolo de partizanate politicianiste, mondenitati si forme resentimentare sau injurioase de exprimare.

Timpul carcotetilolor, zeflemelei de cafenea, parohialisemelor, reformelor din varful limbii si diatribei suburbane cu care ne-am indeletnicit a cam trecut. Din spirit de franchete, mentionam ca aceasta initiativa apartine coordonatorilor Platformei Societatii Civile „EU-RO Clearing Funds” – StructuralFunds.ro si nu are nicio conotatie partizanala, ideologica sau care sa urmareasca avantaje institutionale colaterale ori materiale de vreun fel. desfasurarea evenimentului se bucura de amabilul sprijin al  Camerei Deputatilor si are drept Partener Oficial prestigioasa  Societate de Avocati NNDKP Romania – Membra SEE Legal .

Asteptam sa va implicati cu adevarat in declansarea acestei campanii si argumentarea sa cat mai adecvata pentru a oferi premisele necesare ale asumarii unui rol mult mai activ al Romaniei ca Stat Membru si ca societate parte a popoarelor demne ale Uniunii Europene. Poate ca, pana la emigrarea de masa a fortelor inca lucide ramase in tara, mai este o cat de mica speranta.

Sever Avram

Sever Avram

Sever AVRAM - coordonator general - Platforma de Actiune si Interventie Rapida a Societatii Civile in favoarea stimularii absorbtiei Fondurilor Europene "EU-RO Clearing Funds". A lucrat ca si consilier de afaceri publice pentru Comisia Europeana in Romania si a contribuit la elaborarea capitolului de politici sociale si dezvoltarea resurselor umane din cadrul Planului national de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana. Incepand cu anul 1996,  a activat ca si consultant si/sau trainer in domeniul institutiilor si fondurilor UE, al comunicarii, relatiilor publice si lobby-ului in cadrul a numeroase proiecte europene finantate direct de Comisia Europeana de la Bruxelles,  Departamentul de Stat al SUA, Open Society Institute, precum si de mari finantatori privati internationali sau autohtoni. In urma unui proiect PHARE pe care l-a coordonat, incepand cu anul 2004, se ocupa de organizarea sub egida Platformei CEFTAC (www.ceftac.ro) a “Zilei Europene a Concurentei si Competitivitatii in Romania” si a altor evenimente pentru mediul de afaceri. Din anul 2006, a avut initiative speciale legate de absorbtia fondurilor UE, incepand cu saloanele regionale si scolile de vara de la Constantza si Baile Sovata pana la cele doua editii deja desfasurate  ale Forumului Civic si de Afaceri pentru stimularea absorbtiei fondurilor UE (Bucuresti, in 2007 si 2008). Coordoneaza activitatea de consultanta pe proiecte a CPS (Consortiul Parteneritului Strategic) si a Atelierului Interactiv de Idei, Proiecte si Investitii Inovative (www.StructuralFunds.ro).  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top