Scrisoare deschisa cu privire la o reala amnistie fiscala pentru beneficiarii fondurilor europene

scrisoare-deschisa.jpg

scrisoare deschisaScrisoare Deschisa cu privire la o reala amnistie fiscala pentru beneficiarii fondurilor europene adresata Prim-Ministrului Romaniei, domnul Dacian Ciolos


Stimate Domnule Prim-Ministru Dacian CIOLOS,

Reprezentanti ai societatii civile va felicita pentru numirea in functia de Prim-Ministru al Romaniei si va doresc un mandat de succes pentru binele acestui popor!

Reprezentanti ai mai multor ONG-uri, firme si institutii care au accesat si implementat proiecte POSDRU sau care sunt direct interesate de absortia integrala a fondurilor structurale, trag un semnal de alarma asupra situatiei critice in care se afla beneficiarii din cauza datoriilor acumulate la bugetul de stat.

Este vorba despre dobanzile, penalitatile si amenzile acumulate in urma faptului ca au platit cu intarzieriere taxele si impozitele.

In acest moment, la sfarsitul exercitiului financiar 2007 – 2013, aproape ca nu exista proiect si beneficiar/partener care sa nu inregistreze dificultati financiare ca urmare a functionarii defectuoase a mecanismului cererilor de rambursare/de plata.

Mentionam faptul ca datoriile beneficiarilor POSDRU sunt cauzate de intarzierile si blocajele in rambursarea cheltuielilor dar si de schimbarea regulamentelor si instructiunilor in perioada 2007 – 2013/15.

Astfel, gestionarea defectuoasa a programului POSDRU de catre organismele abilitate in acest sens – ministere, autoritati de management, organisme intermediare – a impiedicat asigurarea fluxului financiar catre beneficiar.

Reamintim, punctual, cauzele situatiei actuale:
1. Prin decizia 53/13.12.2010,  AMPOSDRU a decis ca prefinantarea sa fie redusa la 10 % de la 40%, asa cum a fusese prevazuta initial in contract;
2. Acordarea cu intarziere prefinantarii (chiar si asa, redusa la doar 10%);
3. Intarzieri in rambursarea costurilor aferente cererilor de rambursare nerespectandu-se astfel termenele prevazute in contract si in instructiunile AMPOSDRU.
4. Intarzieri in efectuarea platilor aferente cererilor de plata, nerespectandu-se astfel termenele prevazute in contract si in instructiunile AMPOSDRU.

Mentionam faptul ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 50/2013 privind reglementarea unor masuri fiscale nu a fost corelata cu realitatea concreta din teren  si nu a reusit sa scuteasca efectiv penalizarile cauzate de cele prezentate mai sus.

De exemplu, pe baza modalitatii de calcul a inlesnirilor la plata a obligatiilor fiscale principale si accesorii in conformitate cu art. 16 alin 1 si 2 din Ordinul Ministrului Finantelor publice nr.1520/2013 pentru aprobarea Procedurii de aplicare a prevederilor art.V din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.50/2013 nu au fost reduse decat intre 10% si 30 % din penalitatile si dobanzile inregistrate de catre organizatii catre ANAF, restul sumelor datorate constituind datorii impovaratoare pentru beneficiari, datorate cauzal gestionarea defectuoasa a programului POSDRU de catre organismele abilitate in acest sens – ministere, autoritati de management, organisme intermediare.

Adaugam faptul ca din cauza acestei situatii foarte multe ONG-uri si firme si-au incheiat activitatea si sunt in acest moment in stare de faliment. In foarte multe cazuri, datoriile acumulate au fost esalonate pe foarte multi ani, aspect care ingreuneaza activitatea curenta, in special a organizatiilor non-guvernamentale. Un efect pervers al acestor cumul de factori este tocmai imposibilitatea accesarii pe viitor a proiectelor din fonduri europene ceea ce face ca tocmai ONG-urile si firmele cu experienta in domeniu sa fie scoase de pe piata.  OUG 44/2015 reduce doar in mod partial penalitatile fiscale ale ANAF si nu rezolva cauzal situatia creeata.

In ultimul ani, foarte multe organizatii si firme care au depus si castigat proiecte nu au reusit sa semnneze contractul de finantare din cauza ca au avut datorii inregistrate la ANAF, micsorand pentru viitor capacitatea de absortie a fondurilor structurale pentru Romania. Toate aceste aspecte nu au facut decat sa distruga sectorul nonguvernamental, sa scada calitatea serviciilor sociale oferite beneficiarilor si, mai ales, sa conduca la o rata de absorbtie foarte scazuta. Desi am facut o multime de adrese, am constatat cu surprindere ca in perioada Guvernului Victor PONTA nu am primit raspunsuri clarificatorii nici de la Ministerul de Finante, nici de la Guvernul Romaniei.

Solicitam Guvernului Romaniei sa ia in considerare amnistia fiscala a tuturor datoriilor si penalitatilor acumulate de beneficiari si restituirea sumelor incasate in mod abuziv pana acum de catre ANAF, pentru ca din punct de vedere cauzal s-a ajuns la aceasta situatie datorita gestionarii defectuoase a programului POSDRU de catre organismele abilitate in acest sens – ministere, autoritati de management, organisme intermediare.

Solicitam o comunicare eficienta si constructiva cu reprezentantii ministerului de resort, cu cei ai autoritatilor de management dar si cu Ministerul de Finante.

In acest sens, solicitam  de urgenta, o audienta in care impreuna sa gasim cea mai buna solutie pentru a reglementa si a remedia toate aceste aspecte.

Solicitarea noastra este cu atat mai urgenta cu cat exercitiul financiar 2014 – 2020, care se afla la inceput de drum, are nevoie de reguli clare pentru a fi gestionat eficient si pentru a se asigura o absorbtie optima pentru modernizarea Romaniei.

Va multumim foarte mult pentru amabilitate, deschidere si implicare si va asiguram de tot sprijinul, experienta si expertiza pe care sectorul neguvernamental a acumulat-o in proiecte si programe de absortie a fondurilor europene ! Consideram acest demers un model de democratie participativa prin care ne dorim sa punem impreuna expertiza ministrilor Guvernului CIOLOS alaturi de expertiza societatii civile organizate! „

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top