Scrisoarea Corinei Cretu adresata ministrului Transporturilor Dan Marian Costescu

corina-cretu.jpg

Comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu a transmis o scrisoare ministrului Transporturilor, Dan Marian Costescu, prin care solicita accelerarea implementarii proiectelor din acest domeniu, finantate prin Fondurile structurale si de investitii europene (FESI). Inaltul oficial european isi exprima astfel ingrijorarea in legatura cu intarzierile la proiectele de transport din perioada 2007-2013, dar si cu privire la lipsa de noi proiecte pentru perioada 2014-2020.   

Comisarul european Corina Cretu a declarat:
 „Sunt ingrijorata de ritmul lent in pregatirea proiectelor privind infrastructura de transport din cadrul Programului Operational pentru Infrastructura Mare pentru perioada 2014-2020, dar si de numarul mare de proiecte ce risca sa nu fie finalizate. Desi Comisia Europeana a aprobat fazarea a 30 din cele 123 de proiecte de transport pentru perioada 2007-2013, autoritatile nationale nu au reusit sa trimita la Bruxelles toate documentele necesare pentru acestea, asa incat exista riscul ca Romania sa nu poata folosi banii europeni alocati si va fi nevoita sa suporte din bugetul national cheltuielile necesare pentru finalizarea proiectelor.”    

In privinta utilizarii Fondurilor structurale si de investitii europene in domeniul transporturilor in actuala perioada de programare (2014-2020), inaltul oficial european a precizat:

„Exista intarzieri semnificative in pregatirea financiara si tehnica a unei rezerve de proiecte mature necesare pentru indeplinirea obiectivelor Programului Operational pentru Infrastructura Mare. Lipsa unor proiecte mature si cheltuielile insuficiente vor putea duce in cele din urma la dezangajarea fondurilor extrem de necesare pentru reteaua de transport a Romaniei.”    

Comisarul european a adaugat, de asemenea, ca este necesara adoptarea rapida a Master Planului General de Transport, in forma agreata in cadrul negocierilor din 2015 dintre Comisia Europeana si Guvernul Romaniei.    

In finalul scrisorii adresata conducerii Ministerului Transporturilor, comisarul european Corina Cretu asigura autoritatile romane atat de sprijinul ei personal, cat si de sustinerea pe care Comisia Europeana, precum si expertii Directiei Generale pentru Politica Regionala (DG REGIO), vor continua sa o acorde Romaniei pentru a putea valorifica la maximum Fondurile structurale si de investitii europene pentru proiectele de transport.    

Context

Pentru Programul Operational pentru Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, Romania are alocate aproximativ 9,4 miliarde de euro atat prin Fondul european de dezvoltare regionala, cat si prin Fondul de coeziune. Mai mult de jumatate din finantarea totala (inclusiv cofinantarea nationala) pentru POIM — 6,8 miliarde de euro — sunt prevazute pentru infrastructura de transport, 37% pentru dezvoltarea sectorului de mediu, iar 5% pentru sectorul energetic.  

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.