Se da startul reabilitarii termice prin Regio pentru blocurile de locuinte din Timisoara

Poze-semnare-contracte-blocuri-3.jpg

semnare contracte blocuri TimisoaraA avut loc semnarea primului contract de finantare pentru reabilitarea blocurilor de locuinte din municipiul Timisoara – „Sprijinirea investitiilor in eficienta energetica a blocurilor de locuinte din mun. Timisoara, pentru familii cu un venit mediu sub 500 euro/luna„.

Finantarea nerambursabila se acorda in cadrul axei prioritare 1 „Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere” si a domeniului major de interventie 1.2 „Sprijinirea investitiilor in eficienta energetica a blocurilor de locuinte” al Regio-Programul Operational Regional.

Acest domeniu major a fost introdus in cadrul programului incepand cu finalul anului 2012, cand au fost alocate fonduri nerambursabile pentru reabilitarea blocurilor de locuinte.

Contractul de finantare semnat in Timisoara vizeaza reabilitarea a 6 blocuri de locuinte care includ 242 de apartamente, pe parcursul a 12 luni de implementare a proiectului contractat. Valoarea totala a cererii de finantare contractate este de 5.643.879,00 lei (1.283.837,72 euro) iar 3.185.443,53 lei (724.606,70 euro) reprezinta valoarea finantarii nerambursabile.

Aceasta cerere de finantare – „Sprijinirea investitiilor in eficienta energetica a blocurilor de locuinte din mun. Timisoara, pentru familii cu un venit mediu sub 500 euro/luna” – face parte dintr-o serie de 5 cereri de finantare (incluzand 51 de blocuri) depuse, pana in prezent, de catre Municipiul Timisoara in vederea obtinerii de fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea termica a blocurilor. Proiectele de reabilitare termica a blocurilor de locuinte depuse spre finantare, pana in prezent, de catre Primaria Municipiului Timisoara au o valoare totala de 43.954.044,55 lei (9.998.417,81 euro) si o valoare a finantarii nerambursabile de 24.744.673,19 lei (5.628.778,51 euro).

Reabilitarea termica ce va fi realizata prin semnarea contractului de finantare vizeaza reducerea costurilor beneficiarilor si imbunatatirea conditiilor de viata a locatarilor prin cresterea performantei energetice a cladirilor, dar si utilizarea eficienta a consumului de energie si realizarea de economii anuale de energie pentru incalzire mai mari de 40%. Imbunatatirea eficientei energetice a blocurilor de locuinte din Municipiul Timisoara a fost estimat ca va determina o reducere a consumului de energie pentru incalzire si limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Regiunea de dezvoltare Vest are alocata suma de 9,06 milioane euro (finantare din bugetul de stat si Fondul European pentru Dezvoltare Regionala) pentru proiectele de reabilitare termica a blocurilor de locuinte. Aceste finantari pot fi accesate de autoritatile administratiilor publice locale din municipiile resedinta de judet. Cererile de finantare din cadrul acestui domeniu major de interventie pot sa cuprinda mai multe proiecte – fiecare proiect reprezentand un bloc – grupate in functie de rata cofinantarii Asociatiilor de Proprietari, valoarea totala a acestora  trebuind sa se incadreze intre 800.000 lei (inclusiv TVA) – aproximativ 178.000 euro – si 46.000.000 lei (inclusiv TVA) – aproximativ 10.219.000 euro.

Sursa: ADR Vest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *