Se depun cererile pentru ajutorul de stat prin rambursare a diferentei de acciza pentru motorina utilizata in agricultura

tractor.jpg

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) reaminteste potentialilor beneficiari ca, pana la 31 octombrie 2012 inclusiv, se depun cererile pentru ajutorul de stat prin rambursare a diferentei de acciza pentru motorina utilizata in agricultura, trimestrul III / 2012.

Ajutorul de stat se acorda sub forma de rambursare a diferentei dintre acciza standard si acciza redusa (stabilita la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizata la efectuarea lucrarilor mecanizate in agricultura.

Valoarea accizei decontate este, pentru anul 2012, de 1,2686 lei / litru de motorina.

Beneficiarii pentru care a fost emis acordul prealabil de finantare depun cererile trimestriale de solicitare a ajutorului de stat insotite de o situatie centralizatoare privind cantitatile de motorina achizitionate in trimestrul respectiv, precum si de documentele prevazute de Ordinul MADR nr. 126/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit Ordinului MADR nr. 126/2010 cu modificarile si completarile ulterioare, „cererea trimestriala de rambursare a ajutorului de stat nu poate depasi 40% din cantitatea totala stabilita conform acordului prealabil de finantare prin rambursare„.

Cantitatile de motorina ce beneficieaza de ajutor de stat acordat sub forma de rambursare se stabilesc prin ordin al ministrului cu avizul Ministerului Finantelor Publice, cu incadrare in prevederile bugetare aprobate.

Beneficiarii accizei reduse pentru motorina utilizata in agricultura risca amenzi de pana la 20.000 de lei, dar si pierderea dreptului de a incasa acest ajutor de stat pentru o perioada de trei ani, daca in urma controalelor se dovedeste ca au beneficiat de un ajutor necuvenit.

Vanzarea motorinei pentru care s-a acordat ajutor de stat sau utilizarea acesteia in alte scopuri decat cele prevazute de lege constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 20.000 lei.

Ajutor necuvenit reprezinta orice suma care, in urma verificarilor efectuate de catre APIA sau de catre alte institutii abilitate, se constata ca a fost acordata beneficiarilor care nu au respectat prevederile legale.

Beneficiarii care, prin inscrierea sau atestarea de date nereale pe documentele de decontare aferente ajutorului de stat, au incasat sume de la bugetul de stat in mod necuvenit nu mai beneficiaza de ajutor pentru o perioada de trei ani. Totodata, sumele reprezentand ajutor necuvenit se recupereaza de la beneficiarii ajutorului de stat.

Sursa: APIA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top