Se lanseaza in dezbatere publica Ghidul Compost, care vizeaza gestionarea deseurilor biodegradabile in propriile gospodarii

slide_management_deseuri.jpg

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) lanseaza in dezbatere publica Ghidul Compost, prin care cetatenii vor putea beneficia de finantare pentru gestionarea deseurilor biodegradabile in propriile gospodarii. Prin intermediul primariilor, fiecare gospodarile va putea beneficia de o unitate de producere a compostului din deseuri menajere biodegradabile, in functie de nevoi. Unitatile de compost vor fi special concepute pentru descompunerea aeroba a biodeseurilor si conversia in compost, care va putea fi utilizat ca fertilizator organic.

Suma totala alocata acestui program este de 50 milioane lei, din bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu. Bugetul poate acoperi circa 40 de unit ati administrativ-teritoriale (UAT), care vor echipa circa 100.000 de gospodarii, in functie de tipul de unitate de compostare ales, cu posibilitate de suplimentare a fondurilor.

Pentru fiecare unitate de compostare individual a, valoarea maxima acceptata poate fi de pana la 300 lei inclusiv TVA, pentru unitatatile de tip monobloc cu volum cuprins intre 200 si 400 litri, sau de pana la 15.00 de lei inclusiv TVA pentru cele cu tambur rotativ. Suma maxima eligibila pentru fiecare UAT fiind de 1,5 milioane lei.

Avantajele compostarii individuale implica faptul ca tratarea deseurilor organice este realizata pe loc. Nu exista costuri suplimentare provenite din colectare, maruntire, aerisire fiind nevoie doar de o investitie initiala, care este mult mai mica comparativ cu compostarea centralizata. Costurile sunt reduse, iar tehnologia nu implica consum energetic, poluare, etc. Unitatile de compost au o durata de viata si sustenabilitate de 20-30 de ani si nu necesita mentenanta.

Selectarea in propria locuinta, colectare si compostarea la domiciliu implica inregistrarea cetatenilor intr-un program special de compostare la domiciliu. Ingrasamantul rezultat poate fi folosit in propria gradina sau valorificat, dupa caz.

Prin prezentul Ghid, fiecarei gospodarii ii va reveni o singura unitate de producere a compostului, la alegere sau in functie de nevoi. Numarul de unitati de compostare solicitat nu va depasi numarul gospodariilor inregistrate in evidenta UAT.

Autoritatea locala poate depune un singur dosar de finantare in cadrul sesiunii, iar dosarele acceptate vor fi finantate in limita fondurilor disponibile si in ordinea inregistrarii la sediul Autoritatii.

Cetatenii si institutiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, in termen de 10 de zile de la data publicarii pe site, 28 octombrie, la Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor – Administratia Fondului pentru Mediu.

Persoana de contact este: domnul Mihai Patru, email [email protected] , [email protected].

Informatii suplimentare:

Ghidul supus de MMAP dezbaterii publice se adreseaza UAT si acopera integral valoarea investitiei. Conform legii cadru deseuri, Legea 211/2011, Autoritatile Publice Locale sunt responsabile cu incurajarea compostarii individuale in gospodarii – art. 31 alin.(1) lit. d). De asemenea, avand in vedere obligatiile UAT-urilor de a reduce anual cantitatea depozitata la groapa cu 15% comparativ cu cantitatea depozitata in anul precedent, dar si faptul ca incapand cu 1 ianuarie 2017 va intra in vigoare taxa la groapa de 80 lei/tona, compostarea individuala poate contribui semnificativ la reducerea cantitatii de deseuri depozitate intr-o Unitate Administrativ Teritoriale.

Fractia biodegradabila care consta in resturi alimentare, deseuri compostabile provenite din gradina si bucataria privata, reprezinta peste 50% din totalul de deseuri generate, iar in combinatie cu alte tipuri de deseuri formeaza fractia umeda, depozitata in rampele de deseuri. Conform statisticilor oficiale, in Romania nivelul de compostare este zero.

In cazul in care biodeseurile sunt colectate combinat cu alte tipuri de deseuri reciclabile, acestea contamineaza fractia reciclabila si astfel duc la reducerea gradului de recuperabilitate in statii de sortare, care in prezent, in majoritatea cazurilor este de maximum 10%. Depozitarea biodeseurilor in rampele de deseuri duce la cresterea emisiilor cu efect de sera, reduce potentialul de reciclare si este un mod de gestionare ineficient si neconform cu ierarhia deseurilor.

Prin transformarea materiei organice in compost nu doar se evita utilizarea gazelor care se folosesc in mod obisnuit la producerea fertilizatorilor sintetici, ci se si elimina eliberarea in atmosfera a acestor gaze, una dintre cauzele care provoaca incalzirea globala. Separarea la sursa a fractiei bioegradabile si compostarea individuala poate duce la cresterea semnificativa a gradului de resurse reciclabile recuperate si reciclate si astfel poate contribui la atingerea tintelor de tara.

Documente utile:
Proiect de OM
Referat

Sursa: AFM

0 Replies to “Se lanseaza in dezbatere publica Ghidul Compost, care vizeaza gestionarea deseurilor biodegradabile in propriile gospodarii”

  1. mocanu fanica spune:

    vreau si eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top