Se va lansa programul „Prima camera” pentru tinerii care ies din sistemul institutionalizat

tineri-institutionalizati.jpg

Ministerul Muncii va lansa, la inceputul anului viitor, programul „Prima camera” pentru integrarea socio-profesionala a tinerilor de peste 18 ani care ies din sistemul institutionalizat, proiect care reprezinta un sprijin pentru dezvoltarea deprinderilor unei vieti independente, a anuntat, Dragos Pislaru, ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, adaugand ca, pentru o perioada de doi ani, cheltuielile cu plata chiriei si cele de intretinere vor fi suportate de stat.

Ministrul a declarat ca proiectul reprezinta o solutie pentru tinerii care parasesc, la varsta de 18 ani, centrele de plasament, orfelinatele, intrucat, desi statul are grija de copii pana la varsta majoratului, dupa aceasta varsta copiii sunt lasati „intr-o zona de lipsa de sprijin, nepregatiti pentru ceea ce inseamna societatea si viata independenta”.

„Ceea ce avem noi acum si la ceea ce lucram de cateva luni impreuna cu Ministerul Fondurilor Europene, de unde vom avea finantarea integrala pentru acest proiect, se numeste proiectul «Prima Camera». Acest proiect se refera la a pilota niste instrumente inovative pentru a integra socio-profesional tinerii care parasesc acest sistem de protectie sociala. Avem componenta de locuire, care inseamna sa suportam cheltuielile cu plata chiriei, cheltuielile de intretinere, pentru o perioada de doi ani. In general, atunci cand locuiesti mult timp in comun cu multa alta lume, iti scade din individualitate si noi vorbim aici de responsabilizare a tinerilor pentru actiunile proprii, de o tranzitie la o viata independenta in care sa poti sa-ti asumi un trai pe cont propriu”, a spus Dragos Pislaru.

Ministrul Muncii a adaugat ca, prin acest proiect, tinerii vor fi integrati inclusiv in invatamantul profesional dual. Totodata, proiectul include si asistenta de consiliere pentru a preintampina abuzurile de care tinerii s-ar putea lovi la locul de munca.

„Aici vorbim inclusiv de a particulariza o asistenta speciala de consiliere pentru a preintampina abuzurile pe care acesti copii le pot avea la locul de munca: munca neplatita, la negru sau peste program. Dar si practic lucrul cu angajatorii, care ar putea fi disponibili sa ofere servicii de acompaniere pentru acesti tineri la angajare. In sfarsit, discutam de asistenta sociala, sprijinul legat de dezvoltarea deprinderilor pentru o viata independenta”, a mai afirmat Pislaru.

Sursa: news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top