Secretar de stat: Procedurile pentru accesarea fondurilor europene sunt din ce in ce mai stufoase

posdru-bani-tva1.jpg

Procedurile emise de Comisia Europeana pentru accesarea fondurilor europene sunt din ce in ce mai stufoase de la un interval de finantare la altul, desi beneficiarii se asteapta la simplificarea lor, a declarat Ilie Dan Barna, secretar de stat in Ministerul Fondurilor Europene.

„Simplificarea pe noul interval de finantare 2014-2020, pe care toata lumea si-o doreste, (…) este o himera. Fiecare nou interval de finantare a venit dinspre Comisie cu proceduri birocratice mult mai complexe si mai consistente”, a spus secretarul de stat, prezent la conferinta „Absorbtia finantarilor europene — sansa de modernizare pentru Romania„, organizata, ieri, de ziarul Bursa,

El a aratat ca, in intervalul de finantare actual, 2014-2020, procedurile sunt mult mai stufoase decat au fost in intervalul anterior, 2007-2013.

„In momentul de fata, la Comisie se lucreaza pe un mecanism de costuri simplificate. Am transmis reprezentantilor Comisiei ca asteptarile in piata ale beneficiarilor de finantari in ceea ce priveste simplificarea sunt unele foarte mari. Privirea spre Comisie este ca spre un Sfant Graal, care ar trebui sa vina acum sa explice ce inseamna aceste costuri simplificate din punctul lor de vedere„, a continuat Barna.

Oficialul a transmis beneficiarilor de fonduri europene sa nu se astepte ca autoritatile de la Bruxelles sa simplifice lucrurile peste noapte.

„In spate, mecanismul a devenit si devine zi de zi atat de stufos, incat simplificarea, mie, personal, acum, mi se pare un slogan frumos. Va spun asta cu franchete, sa nu va asteptati la lucrurile sa devina peste noapte foarte simple. Nu au cum sa fie„, a adaugat Barna.

El a aratat ca, in ultimele sapte luni, in Romania au intrat 1,9 miliarde de euro din ceea ce inseamna rambursari pe 2007-2013, iar, pana la finalul anului, vor mai veni alte 450 de milioane de euro din programul de resurse umane.

„Din punctul de vedere al lansarilor, sunt lansate 12,2 miliarde de euro si, daca luam in calcul si dezvoltarea rurala, avem 15 miliarde de euro. Deci 45% din fondurile alocate Romaniei sunt in momentul de fata deschise pentru a primi proiecte. O pondere mare din aceasta suma vine din Programul de Infrastructura Mare (POIM), ceea ce este un lucru bun, numai ca acolo suferim la proiecte”, a mai sustinut secretarul de stat.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *