Sfarsitul tehnologiei si primul om

Atacurile asupra Europei s-au intetit, desi americanii si-au facut inca o data gresit calculele: ei nu vor avea de cistigat chiar daca euro va sucomba. De asemenea, caderea americana afecteaza in modul cel mai direct China, cu modelul lor de crestere bazat pe exporturi, model care va trebui reconvertit. In loc sa devina globala, lumea se va sparge in bucati.

Istoria cunoscuta a civilizatiei umane poate fi analizata si prin prisma progresului tehnologic. Continuu, desi sincopat (Schumpeter), acesta a adus treptat cu sine tot mai multa utilitate, prosperitate, tot mai mult confort, dar si o alienare crescinda, o indepartare a omului de el insusi, o tehnicizare si o mecanicizare a comportamentelor, a mentalitatilor, a vietii umane in general, a adus materialism, dependenta de obiecte si a creat false nevoi si trebuinte, o goana dupa nou (novomanie), un cult al artificialului si al placerii, o eternitate de neon. Sintem pe cale de a deveni sclavi ai tehnologiei, daca nu cumva aceasta ne-a luat deja in stapinire. „Sfarsitul istoriei si ultimul om„, cum spunea Fukuyama.

Desi ma astept ca avansul tehnologic sa continue inca mult timp, cu fluctuatiile ciclice de-acum cunoscute, cu avantajele si dezavantajele sale, cred totusi ca ne apropiem de un punct de saturatie, dupa care va incepe o noua era, post-tehnologica. Atunci va reaparea primul om. O era in care oamenii se vor intoarce mai mult catre natura si mai mult catre ei insisi, descoperindu-se sau redescoperindu-se, practic dindu-si seama ca au in ei tot ceea ce au nevoie („Am scris in voi intreaga cunoastere, zice Domnul”) si ca nu trebuie sa se indeparteze prea mult pentru a se implini. Desi anti-tehnologica, aceasta era va fi una intens tehnologizata, dar fiind vorba despre tehnologii curate, umane, extrem de subtile si nedaunatoare pentru om si pentru mediu. De pilda, in locul unor mijloace de transport tot mai sofisticate, dar nu lipsite de pericole, vom putea folosi teleportarea, capacitate ce reprezinta o inzestrare umana. In locul abrutizantelor tratamente medicale, vom putea folosi, cu efecte spectaculoase, atingerea cuantica. Iar exemplele pot continua cu duiumul.

Toate acestea sint inca departe, deoarece am fost deturnati pe o pista falsa, exterioara, iar nivelul de constiinta, care ne da si nivelul de creativitate, de inovatie, a ramas inca destul de scazut. Inevitabil insa si cu sprijin de sus vom ajunge intr-o zi sa ne cunoastem si sa ne intelegem. Nu numai individual, ci si colectiv, la nivelul rasei umane, schimbarile vor fi uluitoare pentru nivelul actual de comprehensiune. Vom fi fericiti mai ales datorita virtutilor noastre si nivelului de spiritualizare atins, datorita  pacii dinlauntru si dinafara. Competitia va exista, dar va fi una a virtutilor si competentelor noastre adevarate, si nu una, derizorie si perdanta, a pacatelor noastre.

Avem insa, din pacate, mult pina acolo, desi evenimentele se accelereaza parca fara precedent, iar timpul se comprima. Sintem prinsi intr-un virtej galactic care este posibil sa ne arunce pe un alt mal. Deocamdata, aceasta pare o cursa in abis, datorita faptului ca trebuie curatat raul care a ajuns sa ne defineasca, dar o astfel de catharsis e necesara, s-a mai intimplat in istorie, si dupa ea zori noi si limpezi se vor ivi din nou. Pe termen scurt si mediu, ne asteapta insa o perioada grea, o perioada in care va trebui sa producem alegeri, optiuni potrivite si sa ne ridicam nivelul de constiinta. Multe „cistiguri” din perioada precedenta se vor pierde in mod necesar. Se vor compromite „valori” si se vor prabusi natiuni, sisteme, moduri de viata. Dar tot raul va fi spre bine daca vom reusi sa evitam conflictele majore.

In sensul celor de mai sus, ma tem ca urmeaza o noua criza, zisa economica pentru a avea pe cine da vina, inca si mai cumplita, ce va cuprinde intreaga economie mondiala. Semnele sint date de neindepartarea cauzelor care-au condus la criza din 2007 (practic nu s-a facut decit sa se pompeze bani de la bugete in banci si companii falimentare, creindu-se o criza a datoriilor publice), de o America ce intra in incapacitate de plata, de o Europa cu multe tari inglodate in datorii si care nu-si gaseste nici echilibrele, nici comandamentele, de o Japonie batuta de soarta, de o China in pierdere de viteza s.a. Cine sa preia stafeta cresterii economice? Nu prea mai are cine. Insusi presedintele Obama a avertizat asupra riscurilor unei noi recesiuni severe, iar in Congres, democratii si republicanii nu se inteleg in privinta sporirii plafonului de indatorare al S.U.A.

Din fierberea, din dezbaterea americana, ce a implicat tot spectrul doctrinar, de la fabieni la libertarieni, trecind prin radicali, progresisti, liberali, distributivisti, conservatori, anarhisti etc., pare sa cistige extrema dreapta, noua aripa a Partidului Republican, numita The Party, formata din tineri conservatori duri, reusind sa blocheze pina acum orice intelegere. Dolarul este de treizeci de ori mai slab ca acum un secol, democratia a devenit de mult o plutocratie de facto, iar caracterul corporatist-fascistoid al guvernarii elitelor devine tot mai vizibil. Atacurile asupra Europei s-au intetit, desi americanii si-au facut inca o data gresit calculele: ei nu vor avea de cistigat chiar daca euro va sucomba. De asemenea, caderea americana afecteaza in modul cel mai direct China, cu modelul lor de crestere bazat pe exporturi, model care va trebui reconvertit. In loc sa devina globala, lumea se va sparge in bucati.

Lipsit de moralitate, de umanism chiar, intreg esafodajul tehnologic acumulat poate imploda, cum s-a intimplat in cazul U.R.S.S.-ului, sau poate exploda intr-o serie de razboaie pustiitoare. Oricit de sofisticata, tehnologia nu este decit un mijloc. Scopul in care este ea utilizata depinde de noi, de obiectivele noastre, iar de alegerile pe care le vom face in perioada urmatoare depinde ca pamintul sa devina un mic paradis sau un infern pustiitor.

P.S. Neintelegind in continuare mai nimic din ce se intimpla, „Blonda, Chiorul si Piticul” ne asigura, din nou, ca pe noi criza nu ne va afecta, ca sintem superpregatiti, ca am luat cele mai tari masuri si la timp, ca am facut din coada ciinelui sita de matase, etc, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top