Sprijinul exceptional din partea UE in caz de dezastre naturale a intrat in vigoare

bani-domiciliu.jpg

Incepand cu data de 27 iulie, statele membre afectate de dezastre naturale vor putea activa un mecanism de finantare special al UECautati traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••, iar operatiunile de reconstructie vor beneficia de o rata de co-finantare exceptionala (95%) in cadrul programelor de coeziune, in locul celei obisnuite pentru astfel de programe.

Comisarul pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat: „Acest sprijin exceptional din partea UE este un semnal concret, tangibil, al solidaritatii europene, reprezentand modul in care Europa ofera ajutor statelor membre in momentele dificile. Mecanismul poate fi activat oriunde in UE, din primul moment, in completarea asistentei oferite prin Fondul de solidaritate al UE.”

Comisia a propus acest amendament al regulamentului privind politica de coeziune in urma cutremurelor ce au afectat patru regiuni din centrul Italiei in 2016. Presedintele Juncker a anuntat atunci ca UE va fi alaturi de Italia si cetatenii sai si ca va ajuta la reconstructia integrala a zonelor afectate, incluzand aici si Bazilica San Benedetto din Norcia.

Insa orice stat membru care se afla intr-o situatie similara va putea, de acum inainte, activa aceasta forma de sprijin UE. Fara a schimba volumul alocarilor nationale prin Fondul european de dezvoltare regionala, orice regiune afectata de dezastre naturale care dispune de o rata de co-finantare de 50% in programele politicii de coeziune, cum este cazul marii majoritati a regiunilor din Franta si Germania, va putea obtine o finantare aproape dubla pentru lucrarile de reconstructie. Programele care presupun o rata de co-finantare de 85%, cum ar fi cele pentru regiunea Madeira din Portugalia, ar putea primi in mod exceptional o suplimentare de fonduri care ar permite economisirea resurselor publice in momentele dificile.

Statele membre afectate de dezastre, precum cutremure, inundatii, secete severe sau incendii de padure, vor putea activa acest sprijn exceptional incepand cu prima zi in care sunt afectate, precum si pentru dezastrele care au avut loc de la inceputul perioadei de programare (1 ianuarie 2014) si pana acum.

Sursa: europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top