Stadiul Programului Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013

ro-uc-rm.png

ro-uc-rmLa nivelul Programului Operational Comun Romania – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013, gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), fondurile disponibile au fost contractate in procent de 100% si platile catre proiecte ating 50% din totalul alocarii programului. Informatii cu privire la proiectele finantate si principalele rezultate ale programului sunt disponibile si in cel mai recent film de prezentare a programului.

Stadiul programului a fost prezentat saptamana trecuta, la Iasi, in Conferinta Anuala a programului. La eveniment au participat invitati din cele trei state partenere si de la Comisia Europeana.

Reprezentantii delegatiilor din Romania, Ucraina si Republica Moldova au punctat, in interventiile lor, contributia programului pentru dezvoltarea bunelor relatii dintre comunitatile aflate la frontiera dintre cele trei tari, fiind amintite o serie de proiecte imoprtante pentru aceasta regiune, atat din perspectiva dezvoltarii economice, cat si culturale si de conservare a patrimoniului istoric. De asemenea, a fost subliniat avantajul pe care il are aceasta formula de finantare, bazata pe parteneriat, datorita sprijinului pe care organizatiile din Romania il pot asigura partenerilor aflati la inceput in ceea ce priveste implementarea de proiecte cu finantare europeana. Reprezentantul Comisiei Europene a apreciat ca eforturile structurilor de management ale programului au fost incununate de succes pana in prezent, evolutia programului fiind considerata una pozitiva.

Autoritatea Comuna de Management a programului a prezentat realizarile din ultimul an, iar beneficiarii a trei proiecte majore de infrastructura (East Avert, Gazoductul Iasi-Ungheni si proiectul SMURD) au trecut in revista stadiul realizarii proiectelor pe care le implementeaza, principalele obiective ale acestora si valoarea adaugata pentru comunitatile din aria Programului.

Programul va fi continuat, in perioada 2014-2020, de doua programe distincte (Romania-Ucraina si Romania-Republica Moldova). Reprezentantul MDRAP a prezentat participantilor informatii privind structura celor doua noi programe, aria lor si alocarile estimate. Autoritatea Comuna de Management a programului pentru perioada 2007-2013 functioneaza la nivelul MDRAP, ca si Autoritatile de Management ale viitoarelor programe de cooperare la aceste frontiere in perioada 2014-2020. Mai multe informatii si prezentarile din cadrul conferintei sunt disponibile pe site-ul programului, www.ro-ua-md.net.

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top