Statele UE din grupul „Prietenii coeziunii” – front comun pentru sustinerea finantarii politicii de coeziune dupa 2013

prietenii-coeziunii.jpg

Reprezentantii statelor UE membre ale grupului „Prietenii coeziunii” fac front comun la Bucuresti pentru sustinerea unei finantari „corespunzatoare” a politicii de coeziune post-2013

Reprezentantii a 15 state UE, ai Croatiei si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-au reunit la Bucuresti vineri, 1 iunie, pentru adoptarea unei pozitii comune de sustinere a unei finantari corespunzatoare a politicii de coeziune.
Grupul „Prietenii coeziunii” reuneste statele mari beneficiare de fonduri europene.

Premierii Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Lituaniei,Ungariei, Poloniei, Slovaciei, Romaniei si Croatiei, impreuna cu reprezentanti ai Maltei, Ciprului, Greciei, Letoniei, Portugaliei, Spaniei si Sloveniei, au adoptat o declaratie care sustine ca politica de coeziune este instrumentul necesar sprijinirii cresterii economice si crearii de locuri de munca in UE si, ca atare, are nevoie de o finantare „corespunzatoare”.

Principalele puncte ale declaratiei sunt:
– politica de coeziune trebuie reformata, iar statele grupului Prietenii Coeziunii saluta propunerile Comisiei Europene in acest sens.
– este nevoie de o imbunatatire a calitatii cheltuielilor bugetului UE. Totusi, o mai buna cheltuire a banilor nu trebuie sa fie o scuza sau sa deghizeze taieri in bugetul politicii de coeziune.
– trebuie sa exista un echilibru intre simplificarea implementarii mecanismelor politice si eficienta cheltuielilor.

Este cunoscut faptul ca marii contributori la bugetul UE vor o reducere a fondurilor alocate politicii de coeziune dupa 2013. Tocmai pentru a crea o pozitie unitara si o putere de negociere mai buna s-a constituit, inca de la inceputul negocierilor privind cadrul bugetar 2014-2020, „Grupul Prietenilor Coeziunii”.

Sursa: Hotnews.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top