Statul ia bani de la consumatori ca sa-i subventioneze pe producatorii eco

distributie.jpg

distributieSubventiile pentru energiile regenerabile maresc pana la cote insuportabile costurile de productie in industrie, iar scaderea acestora provoaca pierderi investitorilor in sisteme ecologice.

In plus, administratorii sistemului energetic sunt obligati sa faca echilibristica intre sursele clasice si cele „curate“.

Romania si-a asumat la nivelul Uniunii Europene sa atinga un procentaj de energie regenerabila in consumul total de 24% in 2020.

Prin legea interna, autoritatile din Romania si-au stabilit sa atinga, pana in 2020, un procent de energie electrica regenerabila de 38%, netinand insa cont de realitatile economice din tara.

Astfel, Romania a devenit un El Dorado al investitorilor in energie regenerabila, dar si un iad pentru industriasi, care sunt obligati sa suporte, prin majorari de preturi, costurile pentru aceste surse.

Schema noastra nu va mai fi generoasa

Schema actuala de sprijin din Romania este cea mai generoasa din toate statele membre UE.

Numai pentru acest an, schema prevede ca producatorii de energie regenerabila sa primeasca de la stat certificate de 500 de milioane de euro.

panou_solarIn prezent, sunt acordate sase certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsa in centrale fotovoltaice (de 2,5 ori mai mare decat media UE), doua certificate pentru energia eoliana (de 2,24 ori mai mare decat media UE) si trei certificate pentru energia produsa de microhidrocentrale cu o putere instalata de pana la 10 MW.

Numai ca Ministerul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta prin care vrea sa reduca numarul de certificate verzi acordate in perioada 1 iulie 2013 – 31 decembrie 2016.

Mai exact, se vor acorda doar doua certificate verzi pentru centralele hidroelectrice noi, cu puteri instalate de cel mult 10 MW, un certificat verde pentru centralele electrice eoliene si patru pentru centralele electrice solare.

Diferenta de certificate ar urma sa fie livrata dupa 1 ianuarie 2017. In urma acestei modificari, producatorii de energie verde ar urma sa incaseze in acest an cu 150 de milioane de euro mai putin.

Nita nu-i poate impaca pe toti

Daca pentru producatorii de energie verde subventia este bine-venita, pentru industriasi inseamna costuri suplimentare de productie care pot duce chiar la inchiderea unor fabrici. Pentru exemplificare, mentionam ca numai la Alro Slatina s-au inregistrat costuri de 22 de milioane de euro cu energia regenerabila, din totalul facturat de 66 de milioane de euro pentru energia consumata in 2012 de catre producatorul de aluminiu.

Datele au fost prezentate in cadrul unei dezbateri organizate de Confederatia Patronala a Industriei Romanesti – CONPIROM. In fata acestei ecuatii, Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie, a declarat recent ca aceasta modificare a legii ar trebui sa duca la reducerea pretului pe factura cu 50% la certificatele verzi.

„Schema de sprijin din Romania este cea mai generoasa, dar nu putem impaca pe toata lumea, nu putem risca sa plece marii producatori industriali din Romania. Niciun investitor nu are vreun motiv sa se retraga din Romania din cauza asta. Nu iau in calcul nici reducerea investitiilor in energii regenerabile“, a mai spus Nita.

„Verzii“ vor stabilitate legislativa

In timp ce ministrul Nita pare a se pozitiona de partea marilor companii industriale, afectate de costurile suportate cu certificatele verzi, Ionel David, presedintele Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana, sustine ca industria energiei din surse regenerabile isi doreste mentinerea reenergie-regenerabilantabilitatii proiectelor existente si predictibilitatea cadrului legislativ pentru cele viitoare.

„In cele trei luni de incertitudine, Romania a pierdut sume de ordinul sutelor de milioane de euro pe frontul investitiilor straine directe. Valoric, pierderea este insa mult mai mare, dat fiind ca vor mai trece luni bune pana cand clarificarile legislative vor reda increderea investitorilor din orice domeniu in economia romaneasca“, a mai spus David.

Costurile certificatelor verzi umfla factura de la furnizori Energia produsa din surse regenerabile este sprijinita de Guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii de energie regenerabila vand aceste certificate verzi, pe o platforma specializata a OPCOM, catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere proportional cu cantitatea de energie tranzactionata, in functie de un calendar stabilit.

De exemplu, pentru 2013, cota impusa pentru achizitionarea de certificate verzi este de 9% din valoarea totala a energiei tranzactionate. Pretul unui certificat verde este stabilit prin Hotarare de Guvern intre 27 si 55 de euro, dar pentru ca cererea a fost mare, pana acum s-au tranzactionat numai la pretul maxim.

Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli. Astfel ca pe fiecare factura emisa, fie ca vorbim de populatie sau de firme, sunt trecute costurile cu certificatele verzi.

Cat suporta sistemul energetic

Sistemul national poate prelua numai o anumita cantitate de energie regenerabila, pentru ca aceasta nu asigura continuitate, nu se produce in banda, ci in functie de conditiile meteo (vant, soare, seceta). Sistemul national energetic preia aproximativ 8.500 MW pe zi, insa acesta poate prelua maximum 3.000-3.500 MW de energie regenerabila.

eficienta energeticaIn prezent, sunt instalate eoliene de 2.113 MW, fotovoltaice de 91,915 MW, biomasa de 44 MW si microhidrocentrale de 430,4 MW. Adica un total de 2.680 MW de energie regenerabila. Acum bataia se da pe diferenta de maximum 850 MW ramasi disponibili spre preluare in sistem. Iar aici se aplica sistemul „primul venit, primul servit“.

Potrivit transelectrica, producatorii de energie regenerabila au depus solicitari pentru peste 30.000 MW, iar contracte de racord au fost semnate pentru 15.000 MW. Depinde acum care vor fi primii care vor incepe sa produca si sa prinda o felie din schema generoasa oferita de Guvernul roman.

Bulgaria vrea sa deconecteze 40 la suta din centralele „verzi“

Ministrul bulgar al Economiei, Asen Vasiliev, a anuntat, saptamana trecuta, ca Bulgaria intentioneaza sa deconecteze temporar 40% din centralele sale fotovoltaice si eoliene, in incercarea de a reduce pretul energiei electrice.

Vasiliev a declarat ca Bulgaria inregistreaza o supraproductie de energie electrica, iar 40% din centralele fotovoltaice si eoliene nu-si respecta obligatiile din contractele cu Compania Nationala de Electricitate si de aceea vor fi deconectate temporar.

In vara, fostul premier Boiko Borisov ceruse si el masuri ferme care sa opreasca expansiunea centralelor fotovoltaice si eoliene in Bulgaria, printre care diminuarea pretului platit de stat pentru energia produsa de aceste centrale si unele restrictii administrative.

Sursa: Adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top