Mediatorul de credite, o posibila solutie antifaliment

meditator, AOAR, credite

Aceasta propunere, care ar urma sa fie supusa avizarii de catre Guvern, Asociatia Romana a Bancilor si Banca Nationala a Romaniei, poate reprezenta, in opinia AOAR, o solutie inovativa adaptata situatiei de criza pe care o traverseaza economia nationala.

Pentru a-si sustine propunerea, oamenii de afaceri vin cu exemplul Frantei, care a reusit sa pastreze circa 30.000 de locuri de munca, salvand de la faliment aproximativ 1.200 firme din cele peste 4.000 care au apelat la „mediatorul de credite”.

Ideea AOAR este receptata in mod diferit de factorii din mediul de afaceri iesean. In opinia lui Alexandru Alexandrov, directorul general al companiei pentru constructii Alex, mediatorul de credite ar putea avea un rol esential in negocierile dintre banci si dezvoltatorii imobiliari, de exemplu, in situatia in care acestia din urma se afla la un moment dat in imposibilitate de plata.

„O mare parte dintre dezvoltatori au construit in baza unui contract de creditare incheiat cu una sau mai multe banci. In actualele conditii de criza financiara, dezvoltatorul poate traversa o perioada nefasta din punct de vedere al capacitatii de achitare a creditelor. In acest punct ar trebui sa intervina mediatorul de credite, care ar avea rolul de a gasi solutii viabile pentru fiecare dintre cele doua parti, astfel incat lucrarile de constructie sa nu fie oprite. In fond, nicio banca nu urmareste sa intre in posesia unor imobile ipotecate, pentru a le pune in vanzare la preturi probabil mai mici acum decat era valoarea acestora la data contractarii creditului”, considera Alexandru Alexandrov.

„Nu avem oameni specializati sa fie mediatori”

Pe de alta parte, Gheorghe Plesu, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri Iasi 2003 (AOAI), si-a exprimat neincrederea in viabilitatea acestei idei. „Nu inteleg acest demers, in conditiile in care, in cele din urma, tot banca este cea in masura sa stabileasca daca sanctioneaza sau nu o firma pentru intarzierea ratelor lunare. In plus, intervin o serie de intrebari la care nu am inca un raspuns.

De exemplu, cine plateste pentru serviciile mediatorului? Banca, statul sau firma care deja are o datorie de platit? Mai mult, este foarte greu sa gasesti la noi un specialist care sa poata evalua daca o afacere este viabila sau nu si care sa dea o sentinta clara si bine argumentata in baza unui audit bine pus la punct.

In plus, un astfel de specialist ar trebui sa fie la curent cu evolutia pietelor financiare la nivel national si international. In acest sens, consider ca acest mediator de credite ar presupune o institutie care sa intervina intre firma si banca inainte ca societatea sa intre in lichidare”, este de parere Gheorghe Plesu.

Experienta statelor occidentale poate fi utila

Presedintele AOA Iasi 2003 si-a argumentat opinia prin situatii asemanatoare din statele occidentale. „In strainatate, bancile au oameni specializati, care se ocupa permanent de auditul fiecarei firme. In functie de modul de evolutie a activitatii firmei respective, banca poate lua masuri din timp. In Germania, bancile lucreaza permanent cu societatile, iar atunci cand apar probleme, se incearca din timp evitarea falimentului companiei.

In tarile de origine ale bancilor este normal ca acestea sa gaseasca solutii pentru economia lor nationala. In cazul unui stat in care majoritatea institutiilor bancare sunt straine, nu cred ca mediatorul de credite ar putea face mare lucru”, a mai spus Gheorghe Plesu.

Ideea „mediatorului de credite” nu este noua, membrii Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) lansand inca de anul trecut un proiect pentru infiintarea Mediatorului Bancar.

Proiectul initiat de ARB, care avea ca termen de infiintare toamna anului 2008, prevedea compensatii maxime de pana la 50.000 de euro (echivalentul in lei) pentru clientii persoane fizice sau firme mici care au suferit o pierdere sau s-au confruntat cu probleme din cauza serviciilor unei banci.

Sursa: Flacara Iasului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top