Asociatia Municipiilor din Romania a transmis Comisiei Europene raspunsul la Cartea verde privind coeziunea teritoriala

leadership, Uniunea Europeana, cooperare

In acest raspuns AMR subliniaza necesitatea implementarii obiectivului coeziunii teritoriale pentru cresterea sinergiilor intre politicile publice de la toate nivelurile de guvernare european, national, regional si local, dar si pentru o coordonare mai buna a politicile sectoriale ale UE cu impact teritorial considerabil.

Realitatile cu care se confrunta municipiile nu sunt suficient de bine intelese la Bruxelles si acest lucru creeaza dificultati in aplicarea legislatiei UE, mai ales in domenii precum: transportul urban, energia, mediul, cercetarea si inovarea sau intreprinderile mici si mijlocii. Mai mult decat atat, conflictele dintre diferitele politici sectoriale se resimt la nivel local si regional in timp ce autoritatile sunt responsabile sa aplice legislatia.

AMR sustine cu tarie ideea de a avea o politica teritoriala ca politica transversala cadru cu obiectivele de a analiza, implementa si evalua coeziunea teritoriala in UE si de a creste valoarea adaugata a interventiilor structurale ale UE. Nevoia unei abordari integrate, multi-sectoriale pentru a raspunde provocarilor existente in regiunile si zonele urbane ale UE este justificata de motive legate de atingerea unor rezultate efective, maximizarea efectelor finale ale interventiilor politicilor UE la nivel local si un angajament mai ferm din partea autoritatilor locale.

De asemenea, AMR reitereaza importanta cooperarii teritoriale, aceasta reprezentand un obiectiv important pentru autoritatile locale si regionale deoarece faciliteaza schimburile de bune practici si ajuta la identificarea unor solutii pentru probleme comune cu care se confrunta regiunile si zonele urbane. Totodata, cooperarea teritoriala faciliteaza lucrul in retea care este un instrument important pentru dezvoltarea capacitatii administrative si a abilitatilor resurselor umane.

AMR sustine necesitatea unor instrumente comune care sa faciliteze cooperarea pe verticala intre diferite niveluri de guvernare, cooperarea care trece dincolo de relatiile institutionale existente. Noi forme de cooperare ar trebui sa fie identificate la nivelul UE pentru a intari dialogul si a intensifica parteneriatul intre administratiile de la toate nivelele, si cu actorii locali. Este nevoie de o dovada de leadership politic in acest domeniu, daca exista o determinare reala din partea Comisiei pentru implementarea coeziunii teritoriale in cadrul UE.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top