Imbunatatirea accesului la internetul de mare viteza – o necesitate pentru revitalizarea regiunilor rurale din Europa

internet, Comisia Europeana, ferme

O mai buna conectivitate la internet reprezinta un instrument puternic pentru stimularea unei redresari economice rapide.

Comisia descrie modul in care intentioneaza sa isi utilizeze propriile programe de sprijin pentru a impulsiona dezvoltarea retelelor si serviciilor de internet in zonele rurale si invita statele membre sa faca la fel.

Un bun acces la internet poate reduce gradul de izolare si spori competitivitatea fermelor si societatilor din mediul rural, in special intreprinderile mici si mijlocii (IMM), prin faptul ca ofera acces la piete internationale si moduri mai rapide si mai eficiente de a face afaceri.

Intre timp, Parlamentul European si Consiliul discuta pe marginea unei propuneri a Comisiei care vizeaza punerea la dispozitie a unei sume suplimentare de 1 miliard EUR, prin intermediul Planului european de redresare economica, pentru largirea accesului la internetul de mare viteza la toate regiunile Europei.

„In secolul al XXI-lea, multi dintre noi ar spune ca nu ne putem lipsi de tehnologia informatiei si comunicatiilor – cu siguranta la birou si poate chiar acasa. De ce ar trebui ca zonele rurale sa se multumeasca doar cu un acces precar la acest instrument?” a intrebat Mariann Fischer Boel, Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala. „Daca intr-adevar vrem sa avem zone rurale prospere si pline de viata, trebuie sa-i ajutam pe toti sa profite la maximum de tehnologiile moderne.”

„Trebuie sa facem tot posibilul pentru ca tehnologiile internet sa fie accesibile tuturor cetatenilor europeni. Tehnologiile internet contribuie la jumatate din cresterea productivitatii in UE, iar statele membre ale UE nu isi pot permite ca zonele lor rurale sa fie private de acest potential, mai ales in aceste vremuri de criza economica”, a declarat Viviane Reding, Comisarul pentru societate informationala si mass-media.

„Serviciile in banda larga reprezinta un instrument indispensabil pentru societatile din mediul rural, in special pentru IMM-uri, care depind de o legatura de mare viteza cu restul economiei. Fac apel la Consiliu sa ne ajute in asigurarea faptului ca aceste societati nu sunt neglijate, printr-un semnal puternic in favoarea serviciilor in banda larga pentru toti europenii.”

Desi, in medie, 93% dintre europeni pot avea acces la o conexiune internet de mare viteza, in zonele rurale procentul este de doar 70%, iar in unele tari (cum ar fi Grecia, Polonia, Slovacia, Bulgaria si Romania), retelele de internet de mare viteza in banda larga deservesc nu mai mult de 50% din populatia rurala.

Intr-o comunicare adoptata Comisia descrie beneficiile pe care un mai bun acces al zonelor rurale la tehnologii moderne ale informatiei si comunicatiilor, precum internetul, le poate aduce societatilor comerciale si persoanelor fizice din zonele rurale, cum ar fi fermele si producatorii de produse alimentare.

De exemplu, 80% din fermele suedeze au deja acces la internet, o treime din ele utilizand zilnic internetul (de asemenea, o treime utilizeaza internetul pentru a depune cereri de sprijin UE). In alte regiuni, insa, cum ar fi Toscana (Italia) si Ungaria, doar un sfert din fermieri utilizeaza internetul, ceea ce inseamna ca este mai greu sa se planifice productia, produsele de piata si preturile de acces pe pietele internationale, sa se verifice starea vremii sau sa se stabileasca acorduri de cooperare cu alti actori de pe piata.

Fermierii nu sunt singurii privati de beneficiile oferite de aceasta tehnologie: in intreaga Europa, doar 22,5% din locuitorii zonelor rurale utilizeaza servicii de e-guvernare precum depunerea declaratiilor fiscale, fata de 32,9% in zonele urbane.

Prin urmare, Comisia face apel la statele membre, la regiuni (inclusiv la autoritatile locale) sa aiba in vedere adaptarea programelor lor de dezvoltare rurala in vederea acordarii unei prioritati adecvate tehnologiilor informatiei si comunicatiilor si conectivitatii la internet, in special in cadrul revizuirii intermediare a planurilor de dezvoltare rurala, care este programata a avea loc in 2010.

Context

UE abordeaza discrepanta intre zonele urbane si cele rurale in ceea ce priveste internetul in banda larga prin intermediul politicii de dezvoltare rurala – care face parte din Politica Agricola Comuna. Statele membre si regiunile pot cheltui fondurile UE pentru modernizarea fermelor, prin utilizarea de noi tehnologii, pentru programe de formare, ingrijirea mediului, infiintarea de noi societati si servicii de baza in zonele rurale.

Pe langa aceasta, in temeiul Politicii de coeziune a UE pentru 2007-2013 se cheltuiesc aproape 15 miliarde EUR pentru prioritati in domeniul tehnologiilor informatiei si comunicatiilor, de exemplu pentru servicii publice electronice si infrastructura internet. O parte din aceasta suma va fi folosita pentru zonele rurale.

La 28 ianuarie 2009, Comisia, in acord cu concluziile Consiliului European din decembrie 2008, a propus rezervarea sumei de 1 miliard EUR pentru cheltuieli suplimentare pentru investitii in servicii in banda larga, in cadrul propunerii sale de Plan european de redresare economica, in scopul atingerii unei acoperiri de 100% a internetului in banda larga in Europa (MEMO/09/35).

In completarea comunicarii adoptate privind un acces mai bun la tehnologiile moderne ale informatiei si comunicatiilor pentru zonele rurale, Comisia organizeaza o conferinta UE privind serviciile in banda larga, la Torino (Italia), in perioada 2-3 aprilie 2009. Acest eveniment va reuni Comisia, autoritatile nationale si regionale, precum si alte parti interesate, in vederea discutarii investitiei sporite a UE in servicii in banda larga in cadrul planului comunitar de redresare si politicile care vor ajuta la realizarea unei acoperiri de 100% a serviciilor in banda larga in mediul rural.

Comunicarea adoptata referitoare la un acces mai bun al zonelor rurale la tehnologiile TIC moderne, este disponibila la: www.ec.europa.eu

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top