Institutul de Bioresurse Alimentare este beneficiarul unui contract de finantare in valoare de 37100157 lei

Institutul de Bioresurse Alimentare este beneficiarul unui contract de finantare nr. 15/01.03.2009 din fonduri structurale nerambursabile postaderare, Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice”, POS-CCE, Axa prioritara 2, Operatiunea 2.2.1., in valoare de 37100157 lei.

Obiectivul general al proiectului il reprezinta organizarea structurala si functionala ale Institutului de Bioresurse Alimentare, prin dezvoltarea activitatii de cercetare-dezvoltare in domeniul alimentar.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

– Constructia si dotarea a 5 laboratoare pe subdomenii noi: analiza senzoriala, biochimie coloidala, rezonanta magnetica nucleara (RMN), nutritie si cromatografie;

– Constructia si echiparea a 3 statii pilot de cercetare in domenii noi: procesare legume – fructe, procesare carne, respectiv, procesare cereale si fainuri, in cadrul compartimentului de incercari pilot si productie;

– Organizarea structurala si functionala a unui compartiment, nou, de cercetari interdisciplinare (in domeniile economic, social si de mediu – termen consacrat in UE: „consumer sciences”);

– Constructia si dotarea unui serviciu de documentare si diseminare informatii: sala de conferinte, biblioteca si activitati de informare si diseminarea informatiilor;

– Constructia de laboratoare si alte incaperi pentru activitati deja existente: laborator fizico-chimice, laborator microbiologie, laborator analize moleculare (PCRs – PCR si electroforeza), laborator ambalaje, laborator Elisa, organism de certificare OCS.HACCP/IBA, centru de diseminare Organisme Modificate Genetic si centru de nutritie, administrativ.

Obiectivele strategice ale proiectului sunt:

– Cresterea calitatii si eficientei activitatii de cercetare – dezvoltare desfasurata in IBA prin crearea unui mediu de cercetare de excelenta la nivel european si crearea unui mediu de cercetare atractiv si stimulativ pentru studenti si doctoranzi, romani si straini;

– Cresterea competentei profesionale si a colaborarii cu partenerii industriali princonstructia si echiparea a 3 statii pilot de cercetare in domenii noi: procesare legume – fructe, procesare carne, respectiv, procesare cereale si fainuri, in cadrul compartimentului de incercari pilot si productie. Cu ajutorul statiilor pilot nou construite (procesare cereale si fainuri, procesare legume-fructe si procesare carne), al laboratoarelor de analiza senzoriala si nutritie, dar si al celorlalte laboratoare existente in institut, subiectele de cercetare viitoare vor include 2 directii:

a) cercetari de obtinere de noi produse alimentare cu calitati nutritionale dorite si cu proprietati senzoriale acceptate si cerute de consumatori;

b) cercetari privind stabilirea de tehnologii inovative de procesare.

– Cresterea competitivitatii industriei alimentare romanesti prin cercetare si inovare.

Prin cercetarea realizata in statiile pilot se vor avea in vedere, cu prioritate, 2 obiective:

– imbunatatirea calitatii produselor alimentare romanesti;

– cresterea competitivitatii industriei alimentare romanesti prin obtinerea de produse alimentare cu preturi atractive.

Cresterea competitivitatii industriei alimentare se bazeaza si pe transpunerea in practica a rezultatelor cercetarii, transferul eficient al cunostintelor obtinute prin instruirea teoretica si practica ale specialistilor din industria alimentara, care vor putea fi realizate prin „Serviciul de documentare si diseminarea informatiilor”.

In cadrul acestui serviciu se vor desfasura activitati de comunicare, pregatire profesionala si transfer tehnologic care vor avea in vedere: pregatirea profesionala si servicii de diseminare pentru profesionisti din industrie si asociatii; diseminarea rezultatelor obtinute din cercetarea de interes public catre industrie si consumatori; implicarea institutului in asociatii de procesatori; stabilirea de baze de date pentru comunicare, pregatire profesionala si transfer tehnologic.

Sursa: , Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *