Ombudsmanul European, la dispozitia dumneavoastra

Nikiforos Diamandouros, Ombudsmanul European, Uniunea Europeana, plangeri

In cazul in care considerati ca institutiile UE au facut o greseala sau nu si-au respectat regulamentul intern de functionare, puteti solicita Ombudsmanului European deschiderea unei anchete.

Ombudsmanul este un functionar responsabil cu tratarea plangerilor. Se ocupa cu investigarea afirmatiilor cu privire la savarsirea unor nedreptati, la cazuri de discriminare, abuz de putere, tainuire de informatii, intarzieri nejustificate sau nerespectarea procedurilor.

De cele mai multe ori, Ombudsmanul este in masura sa gaseasca o solutie acceptabila pentru ambele parti. insa, daca institutia UE care a comis greseala refuza sa-i accepte recomandarile, Ombudsmanul se poate adresa Parlamentului European, care poate lua masuri politice, dupa caz.

Din totalul de 3 000 de plangeri primite anual, numai un sfert sunt de resortul Ombudsmanului European. Restul trebuie tratate de organismele nationale sau regionale. Noul site de internet interactiv ii va ghida pe reclamanti catre autoritatea competenta, economisindu-se timp si bani si evitandu-se respingerea plangerii.

Ombudsmanul a contribuit la solutionarea catorva aspecte litigioase. De exemplu, recent, a intervenit intr-un caz referitor la respingerea unei cereri de stagiu la Comisia Europeana. Un cetatean portughez a introdus o plangere deoarece candidatura ii fusese respinsa pe nedrept – de fapt, acesta intrunea cerinta privind durata experientei profesionale in cadrul institutiilor europene (mai putin de sase saptamani) mentionata in ghidul candidatului. Ombudsmanul European a sesizat Comisia si, astfel, a putut fi clarificat faptul ca nu este necesar sa se declare experienta profesionala de mai putin de o luna. Cererea de stagiu a fost acceptata.

Ombudsmanul este ales de Parlamentul European pentru un mandat de 5 ani, care poate fi reinnoit. in prezent, aceasta functie este detinuta de Nikiforos Diamandouros, membru al Retelei europene a ombudsmanilor, la care participa 31 de tari europene.

Informatii suplimentare despre Ombudsmanul European .

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top