Comisia face apel pentru dublarea fondurilor pentru cercetare si inovare in domeniul TIC

Viviane Reding, Comisia Europeana, fonduri, sectorul TIC, Europa

Cu toate acestea, valoarea adaugata realizata de catre UE pentru sectorul TIC se ridica la doar 23% din total, pentru ca eforturile pietei si a cercetarii europene sunt fragmentate.

Ca urmare, Europa a ramas in urma concurentilor sai la nivel mondial de cercetare in domeniul TIC, precum si in productia de TIC inovatoare, bazate pe produse si servicii. Strategia propusa invita statele membre si industria sa aloce resurse si sa lucreze impreuna mai mult in cercetarea si inovarea din domeniul TIC.

Strategia propune, de asemenea, prezentarea de proiecte de inovare in domeniul TIC pentru a oferi servicii de infrastructuri moderne in domenii precum servicii de ingrijire medicala si a eficientei energetice.

„Pentru deceniile care vor urma, industria TIC va sta la baza competitivitatii economiei noastre, a eficientei serviciilor publice si a calitatii vietii noastre. Performanta noastra economica si locurile de munca depind de aceste tehnologii. Sarcina noastra este sa ne asiguram ca Europa este bine echipata pentru a exploata potentialul acestor tehnologii, cum ar fi internetul sau telefoanele mobile. Aceasta inseamna a lua masuri concrete pentru a se asigura ca Europa se afla in pozitia de a forma si de a beneficia de evolutiile in domeniul TIC „, a declarat Viviane Reding, comisarul UE pentru societate informationala si mass-media.

„De aceea, Comisia propune masuri pentru a sesiza oportunitatile oferite de noile evolutii, cum ar fi Viitorul Internet, servicii web-based si nanoelectronica. Acestea sunt elemente cheie in impulsionarea cresterii economice. Daca Europa vrea sa fie ambitioasa si sa preia conducerea, ar trebui sa dublam atat investitiile publice si cat si cele private in cercetare in domeniul TIC, pana in anul 2020. „

TIC reprezinta 12 milioane de locuri de munca in Europa si sectorul TIC reprezinta 6% din PIB-ul UE. Acest sector „conduce” inovarea si a competitivitatea in toate sectoarele economiei. Dar exista un decalaj important intre ceea ce produce Europa si ceea ce se consuma in aceast domeniu de cunoastere intensiva.

Investitiile UE in consolidarea capacitatii sale de cercetare, dezvoltare si inovare in domeniul TIC pe piata nu sunt doar mai mici decat ale concurentilor sai, dar de asemenea, sunt si puternic fragmentate. Investitiile publice si private de cercetare in domeniul TIC in Europa reprezinta mai putin de jumatate decat cele din SUA, si UE atrage de cinci ori mai putin capital de risc decat SUA.

Noua Strategie TIC de cercetare si inovare prezentata de Comisia Europeana propune mobilizarea de resurse pentru trei cai de actiune interconectate.

In urmatorul deceniu, Europa ar trebui sa isi dubleze investitiile in cercetare si inovare in domeniul TIC. Comisia va creste fondul de finantare anual disponibil in cadrul TIC, parte a programului general de cercetare, de la 1.1 miliarde de euro in 2010 la 1.7 miliarde euro in 2013. Statele membre ar trebui sa se potriveasca cu aceasta crestere de buget, la nivel national, cu noi surse de finantare, inclusiv prin pre-achizitii comerciale a rezultatelor activitatilor de cercetare si prin fonduri ale politicii de coeziune.
Europa ar trebui sa fie „casa” pentru polii de excelenta ai clasei mondiale in domeniul TIC. Europa trebuie sa faca carierele de cercetare in domeniul TIC mai atractive pentru a reduce decalajul dintre abilitatile curente.

Statele Membre ar trebui sa isi impartaseasca strategiile si sa coordoneze mai bine resursele, pentru a asigura ca cercetarea si inovarea sunt pe primul loc.

Pentru dezvoltarea pietelor si pentru a se crea noi parteneriate public-private trebuie sa se indeplineasca anumite conditii, pentru solutii in domeniul TIC care sa fie prietenoase in ceea ce priveste concurenta si inovarea. TIC cercetare si inovatie ar trebui sa fie integrata in politica UE, cum ar fi sanatatea, energie si transport, cu opmai mult colaborare intre utilizatori si producatori. Un set de proiecte pan-europene, va prezenta solutii TIC inovatoare, pentru modernizarea serviciilor publice, cum ar fi gestionarea bolilor cronice si o infrastructura de identitate electronica pan-europeana.

Sursa: Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top