Top 100 al firmelor care au facut afaceri cu statul in 2008

Romstrade si Spedition UMB, companiile oamenilor de afaceri Nelu Iordache si Dorinel Umbrarescu, se mentin in topul furnizorilor statului si in 2008.

Oamenii de afaceri Nelu Iordache (Romstrade), Dorinel Umbrarescu (Spedition) si Florea Diaconu (Delta ACM) sunt principalii castigatori de anul trecut ai unor contracte de sute de milioane de euro semnate cu statul roman.

Romprest Service, Romstrade, Spedition UMB, Delta Antrepriza de Constructii si Montaj 93 si Petrom, cea mai mare companie romaneasca, au castigat anul trecut 3,92 mld. lei (1,06 mld. euro) in baza unor contracte de achizitii publice incheiate cu diverse institutii din administratia locala si centrala din toata tara.

Topul principalilor castigatori ai contractelor publice, realizat pentru perioada 1 ianuarie 2008 – 29 ianuarie 2009, este intocmit pe baza datelor raportate de catre companii in cadrul Sistemului Electronic de Achizitii Publice (SEAP).

Din 2007, toate institutiile sunt obligate sa comunice Agentiei pentru Serviciile Societatii Informationale (ASSI) numele firmelor cu care au semnat contracte de achizitii publice.

Prima companie din topul pe 2008 – Romprest Service, care asigura servicii de salubritate, curatenie, paza si securitate, constructii si intretinerea drumurilor, a castigat anul trecut prin licitatie contractul de salubritate cu Primaria sectorului 1 al Capitalei. Incheiat pe o perioada de 15 ani, contractul se ridica la o valoare totala de 900 mil. lei (250 mil. euro).

Tot anul trecut, compania a castigat, alaturi de UTI Facility Management, un contract de peste 148 mil. lei (41 mil. euro ) cu Posta Romana, pentru a furniza servicii de curatenie, mentenanta si intretinere a cladirilor si instalatiilor institutiei pe o perioada de patru ani.

Romprest, cu afaceri estimate la 75 mil. euro pe 2008, are ca actionar majoritar fondul de investitii britanic 3i (peste 44%), care mai detine participatii la compania de servicii medicale private Centrul Medical Unirea si la producatorul local de aplicatii de mesagerie electronica Gecad Technologies.

Alaturi de 3i, care este administrat de 3TS Capital Partners (fond al companiei americane Cisco), din actionariatul Romprest mai fac parte fondul de investitii Detaco (42,7% din titluri) si Aeroportul International Henri Coanda (10%), care cauta sa isi vanda participatia.

Printre actionarii Detaco se afla, potrivit informatiilor din piata, si omul de afaceri Florin Walter, care detine actiuni si la echipa de fotbal Dinamo Bucuresti. De altfel, si Cristian Borcea, directorul executiv al Dinamo, era unul dintre actionarii minoritari ai Romprest. El si-a vandut participatia de 20% fondului Detaco in 2007.

Urmatorii jucatori din top – Romstrade Giurgiu si Spedition Bacau – activeaza in domeniul infrastructurii rutiere si se aflau pe pozitiile 2, respectiv 1 cu un an in urma. In 2007, cele mai multe venituri ale celor doua firme au rezultat Romstrade, care a avut afaceri de 198 mil. euro in 2007, este controlata de Nelu Iordache, patronul companiei aeriene low-cost Blue Air. Spedition UMB, cu un rulaj de 45 mil. euro in 2007, apartine familiei Umbrarescu.

Mai multe detalii: www.zf.ro

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top