Micro-creditele: incubator pentru afaceri

In timp ce criza financiara face ca finantarea intreprinderilor mici sa devina mai dificila, Parlamentul European ia initiative pentru dezvoltarea micro-creditelor in sprijinul cresterii economice si a ocuparii fortei de munca.

Daca nu duceti lipsa de creativitate si aveti spirit de intreprinzator, daca v-ati pierdut locul de munca sau aveti o afacere mica, raportul deputatului european Zsolt Becsey v-ar putea aduce o solutie.

Zsolt Becsey: „Bancile sunt motivate sa participe la operatiunile bancare sociale”

Deputatul european Zsolt Becsey (Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni, Ungaria) a redactat un raport din proprie initiativa privind o initiativa europeana de dezvoltare a micro-creditelor in sprijinul cresterii economice si a ocuparii fortei de munca. Deputatii europeni vor dezbate si vor vota acest raport in plen la Strasbourg. inaintea dezbaterii, am pus domnului Becsey cateva intrebari.

Micro-creditele sunt mai intalnite in tarile putin dezvoltate, nu in Europa. Ce este nou in acest raport?

Calitatea ideii este noua. Ne adresam europenilor care nu indeplinesc anumite criterii pentru bancile traditionale si care nu au resurse proprii. Vrem sa ii aducem pe piata muncii, altfel acestia ar ramane in afara ei.

„Ne adresam europenilor care nu indeplinesc anumite criterii pentru bancile traditionale si care nu au resurse proprii. Vrem sa ii aducem pe piata muncii, altfel acestia ar ramane in afara ei”, Zsolt Becsey.

De ce trebuie implicate institutiile financiare, care dau credite?

In aceasta situatie, castigul este de ambele parti. Experienta trecutului, nu numai in Asia, ci si in state UE precum Franta si Romania, a aratat ca peste 90% din intreprinderi supravietuiesc cel putin doi ani pe piata muncii. Acesti oameni devin mai tarziu clienti ai bancilor comerciale. Astfel, micro-creditul este un fel de incubator pentru clientii potentiali. Bancile sunt motivate sa participe la operatiunile bancare sociale.

Micro-creditul este de multe ori identificat cu lumea in curs de dezvoltare. Inseamna ca Europa face un pas inapoi?

Nu. In schimb, Europa trebuie sa abordeze elementele societatii ce se situeaza in afara pietei muncii: populatia roma, imigrantii, sotiile imigrantilor… Altfel, Europa va avea mari dificultati in mentinerea nivelului de angajare a populatiei in procent de 70% – nivel necesar dezvoltarii.

Sursa: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top