15 milioane lei nerambursabili pentru cercetarea ieseana

cercetare, dezvoltare, Iasi, proiect, fonduri nerambursabile

Obiectivul principal al proiectului este constructia si dotarea cu echipamente de inalta performanta a unui Centru de Cercetari Avansate in Nanobioconjugate si Biopolimeri (IntelCentru). IntelCentrul va face parte din structura Institutului „Petru Poni”.

„IntelCentru va fi structurat pe 4 departamente, care vor cuprinde in total 8 laboratoare cu echipamente de inalta performanta”, a precizat dr. Mariana Pinteala, directorul proiectului.

Spatiul in care va fi amenjat IntelCentrul este intr-o cladire a Institutului „Petru Poni” care a fost pana in anii ’90 folosita pentru micro-productie, acum fiind in conservare. „IntelCentrul va ocupa o suprafata utila de aproximativ 1.000 metri patrati si va cuprinde laboratoare de chimie, biochimie, biologie, analiza instrumentala si caracterizare moleculara. Vor fi achizitionate peste 100 echipamente stiintifice de ultima generatie, cu destinatii specifice sintezei si caracterizarii structurale a nanosistemelor cu componente bioactive, care vor deservi viitorul centru”, a mai spus directorul de proiect. Noul centru de cercetari va fi gata in 3 ani.

Proiectul a luat „fata” unuia al Spitalului CFR

Proiectul Institutului „Petru Poni” s-a „luptat” pentru finantare cu un alt proiect de centru pentru cercetare depus de Spitalul CFR. „Competitia pentru proiecte de cercetare nu este una usoara. Echipa care s-a implicat in dezvoltarea acestui proiect merita felicitari. Eu sunt dintre cei care au pierdut in aceasta competitie. Am avut un proiect depus pentru aceasta finantare, insa competitia a fost castigata de Institutul «Petru Poni»”, a precizat dr. Sorin Stratulat, de la Spitalul CFR. Totusi, daca lucrurile vor merge bine, rezultatele cercetarii vor ajuta considerabil lumea medicala.

„Activitatea de cercetare a centrului va fi focalizata pe medicamente cu eliberare controlata, vectori non-virali, senzori pentru cuantificarea ADN-ului in solutie, dar si nanosuporturi pentru sinteza rapida a peptidelor”, a mai precizat dr. Mariana Pinteala.

In plus, noul centru va fi o sansa pentru specializarea doctoranzilor in domenii precum Chimie, Biologie si Fizica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top