Se reduc taxele de inregistrare pentru marcile comunitare

Charlie McCreevy, Uniunea Europeana, IMM, taxa, marca

Intreprinderile vor plati taxe mult mai mici pentru a-si inregistra marcile in UE.

In ciuda reducerii initiale din 2005 a taxelor de inregistrare, oficiul comunitar de inregistrare a marcilor dispune in prezent de o rezerva de lichiditati de peste 300 de milioane de euro, situatie ce contravine statutului sau de organizatie non-profit. Dupa indelungi dezbateri, statele membre au convenit sa reduca din nou taxele, de aceasta data cu 40%.

Infiintat in 1996, oficiul de inregistrare a marcilor a fost finantat integral din taxele platite de intreprinderile care apeleaza la serviciile sale. Pana la aceasta data, UE a inregistrat peste 500 000 de marci comerciale pentru intreprinderi din toata lumea, interzicand altor companii sa foloseasca aceleasi denumiri, simboluri si sloganuri.

Cu ajutorul marcilor, se poate face distinctia intre companii si produse. Din acest motiv sunt extrem de valoroase pentru intreprinderi. De asemenea, ele vin in sprijinul consumatorilor, indicand faptul ca marfa este autentica si nu o imitatie de calitate indoielnica.

In prezent, companiile platesc doua tipuri de taxe pentru protectia marcilor: o taxa de cerere si o taxa de inregistrare. incepand din luna mai, pentru a economisi timp, se va plati o singura taxa.

Mai mult decat atat, costul total al cererii adresate in scris va scadea de la 1 750 la 1 050 euro. Companiile care depun cererea on-line vor plati chiar mai putin, 900 de euro in loc de 1 600. Tarifele se aplica marcilor comerciale inregistrate pe teritoriul UE. Pentru validarea, in UE, a unei marci comerciale internationale, taxa va scadea de la 1 450 la 870 de euro.

Charlie McCreevy, comisar pentru piata interna, spune ca aceste reduceri le vor ajuta pe intreprinderi sa economiseasca 60 de milioane de euro pe an si vor stimula antreprenoriatul, element cheie pentru revigorarea economiei. Noile masuri vor fi apreciate, in mod special, de intreprinderile mici, pentru care procesul de inregistrare a marcilor reprezinta, adesea, o povara.

In acelasi context, UE lanseaza si un forum avand ca tema combaterea vanzarii de produse contrafacute, a descarcarii ilegale si a altor incalcari ale drepturilor de proprietate intelectuala . Noul „observator” va reuni experti din sfera publica si privata pentru a evalua problema si a gasi solutii. Potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, cifra rezultata, la nivel mondial, din comertul cu produse contrafacute, se ridica la 150 de miliarde de euro.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top