UE iti da bani pentru abator de bovine

fonduri UE, abator, bovine, investitie, profit

Infiintarea unui abator de bovine prin finantare nerambursabila de la Uniunea Europeana este inscrisa in masura de crestere a valorii adaugate a produselor agricole si forestiere (Masura 123).

Pentru un astfel de proiect, fondurile europene pot acoperi jumatate din cheltuielile eligibile, ajutorul nerambursabil fiind de maximum doua milioane de euro.

Daca investitia se realizeaza in Bucuresti-Ilfov, sprijinul nerambursabil nu poate depasi 40% din valoarea eligibila a proiectului. In randul solicitantilor de finantare pentru un abator se inscriu micii intreprinzatori, societatile cooperatiste de valorificare, grupurile de producatori sau cooperativele agricole.

Finantarea poate fi solicitata de companiile mari, cu mai putin de 750 de angajati si cu o cifra de afaceri mai mica de 200 de milioane de euro. Aplicantul, cu capital 100% privat, trebuie sa aiba in proprietate, chirie sau concesiune asupra terenului pe care se va ridica abatorul.

100 de animale pe zi pentru un abator mediu

In functie de gradul de automatizare, dar si de posibilitatea de a vinde si carne transata in piese (nu numai sferturi de vita), investitia medie intr-un abator cu o capacitate de 100 de bovine pe zi variaza intre 1,5 si 3,5 milioane de euro. In Romania, capacitatea medie a unui abator este de 100 de animale pe zi. Spre comparatie, un abator mediu din Australia, Statele Unite ale Americii sau Germania taie 150 de animale pe ora.

Cu cat capacitatea abatorului este mai mare, cu atat costul de investitie este unul mai ridicat. Banii europeni pot finanta constructia abatorului si a anexelor acestuia, infrastructura interna, mijloacele de transport frigorifice si pentru transportul animalelor, utilaje si echipamente.

„Aceasta activitate necesita tratarea apelor uzate, avand un impact semnificativ asupra mediului”, atrage atentia Felix Lucutar, managing partner la Agriculture Capital&Engineering.

Finantarea europeana poate acoperi si costurile necesare unei astfel de operatiuni. In plus, paletii, navetele, cantarele, dotarile pentru laborator, tehnologiile si softurile specializate pot fi asigurate pe bani europeni.

Profit de 100.000 de euro

Randamentul de taiere pentru bovine este, in medie, de 55%, fara a tine cont de valorificarea organelor, a muschilor maseteri sau a burtilor. in prezent, achizitiile de animale vii se fac la aproximativ 5,5 lei/kilogram pentru tineret si la 4,6 lei/kilogram pentru bovine adulte.

Dupa taiere, un kilogram de carne de vita – tineret va costa 10 lei, iar cel de vita adulta, 8,3 lei. „Majoritatea abatoarelor romanesti au integrat si o sala de transare, incercand sa vanda si piese. De asemenea, se incearca recuperarea de plus valoare prin vanzarea produselor auxiliare”, spune Lucutar.

Un abator cu o capacitate de 100 de vite pe zi, care taie in proportie de 50% tineret, va obtine venituri anuale de 6,85 milioane de lei (1,63 milioane de euro), inclusiv din produsele auxiliare. Abatorul va plati 5,1 milioane de lei (1,21 milioane de lei) pentru achizitionarea de animale si inca 1,2 milioane de lei (285.000 de euro) pentru costul de operare.

Astfel profitul net anual se va ridica la 460.000 de lei (110.000 de euro). Luand in calcul un cost de investitie mediu de doua milioane de euro si un sprijin nerambursabil de 50%, investitia va putea fi recuperata in opt ani. Daca jumatate din semicarcase s-ar transa si s-ar vinde ca piese, si nu ca sfert, recuperarea investitiei s-ar putea reduce la cinci-sase ani.

Acte la dosar:

– Studiu de fezabilitate;
– Bilant contabil pe anul precedent sau declaratie de inactivitate, dupa caz;
– Documente care sa ateste dreptul de proprietate, de chirie sau de concesiune asupra terenului;
– Certificat de urbanism;
– Acord de mediu;
– Datele bancii si datele contului prin care se va derula proiectulCertificate fiscale si cazier fiscal indemn;
– Cazier judiciar al reprezentantului legal;
– Notificare DSVSA care sa ateste conformitatea cu legislatia sanitar-veterinara;
– Avizul sanitar emis de Directia de Sanatate Publica;
– Certificat constatator.

La ce usi batem:

1. Firma de consultanta;
2. Agentia de Mediu;
3. Directia Sanitar-Veterinara;
4. Administratia Financiara;
5. Directia de Sanatate Publica;
6. Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala;
7. Agentia de Plati.

Pasi de urmat:

1. Alegerea consultantului;
2. Pregatirea documentatiei;
3. Solicitarea de oferte de la furnizori pentru echipamente;
4. Intocmirea studiului de fezabilitate;
5. Solicitare certificat ORC, certificat fiscal, cazier fiscal, cazier judiciar, adeverinte etc.;
6. Completarea cererii de finantare;
7. Predarea proiectului;
8. Declararea eligibilitatii proiectului;
9. Semnarea contractului de finantare;
10. Alegerea proiectantului;
11. Depunerea proiectului tehnic;
12. Implementarea proiectului;
13. Intocmirea dosarelor de achizitie;
14. Construirea fabricii;
15. Intocmirea dosarelor de plata.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top