Marii beneficiari ai subventiilor UE din agricultura nu sunt fermierii

agricultura, fermieri, subventii, Comisia Europeana, reforma

Cel mai bine pastrat secret din Uniunea Europeana a fost dezvaluit. Principalii beneficiari ai politicii agricole comune nu sunt fermierii, ci institutii care, in nici un caz, nu au nevoie de fonduri pentru a supravietui.

Aceasta nu este o supriza pentru Mariann Fischer Boel, comisarul european pentru agricultura, care se lupta cu guverenele pentru a face politica agricola mai echitabila. De fapt, obligativitatea tarilor de a publica lista celor care au primit ajutoare agricole, vizeaza relansarea dezbaterii privind viitorul acestei politici, careia ii sunt alocate 55 de miliarde de euro, adica 40% din bugetul Uniunii Europene.

„Contribuabilii europeni au dreptul sa stie cum le sunt chelutiti banii”, a subliniat Mariann Fischer Boel. „Numai transparenta permite imbunatatirea gestionarii acestor fonduri si numai astfel putem avea o dezbatere mai buna privind viitorul Politicii Agricole Comune„, a subliniat aceasta.

Germania este singura tara care nu a dat inca publicitatii lista, dupa ce au fost introduse mai multe recursuri in mai multe instante ale tarii, pentru a denunta incalcarea normelor privind protectia datelor personale. Comisia Europeana i-a permis sa mai intarzie, dar si beneficiarii subventiilor din aceasta tara vor fi cunoscuti in curand.

Surpriza in Franta: nici un agricultor nu figureaza printre cei 24 de beneficiari ai unor subventii mai mari de 500.000 de euro. In schimb pe lista se afla grupul de produse de lux LVMH, pentru coniac, precum si alte grupuri industriale agroalimentare.

Agricultorii au impartit 9,5 din cele 10,3 miliarde acordate Frantei, adica au primit in medie cite 20.000 de euro pe an – mai putin de 2.000 de euro pe luna. Nici in Marea Britanie principalii beneficiari nu sunt cei care au cea mai multa nevoie. Proprietarii mari de terenuri, in frunte cu regina Elisabeth, printul mostenitor Charles si multinationala Nestlé se numara printre beneficiarii importanti ai politicii agricole comune, crescandu-si substantial veniturile.

Franta si Marea Britanie sunt principalii doi protagonisti ai razboiului pentru reforma politicii agricole. Britanicii vor eliminarea subventiilor, iar francezii cer mentinerea lor.

„Este o sustinere economica, nu o asistenta. Vrem o politica agricola care sa continue sa insoteasca toate sectoarele de productie, inclusiv a cerealelor”, le-a spus la inceputul saptaminii trecute ministrul francez al agriculturii, Michel Barnier omologilor sai din UE. Daneza Mariann Fischer Boel, a carui tara este una dintre aliatele Londrei, este in favoarea mentinerea ajutoarelor directe, dar vrea un sistem mai echitabil, mai favorabil micilor agricultori.

„Am obtinut faptul ca beneficiarii importanti platesc pentru cei mici. Cei care primesc peste 500.000 de euro pe an vireaza 10% din acesti bani Fondului pentru dezvoltare rurala, pentru a reechilibra distribuirea ajutoarelor”, a explicat purtatorul sau de cuvant, Michael Mann. „Este un inceput, dar nu o solutie”, a adaugat el. Politica agricola comuna urmeaza sa fie reformata in 2013.

„Prin publicarea acestor liste, speram sa reusim sa implementam un sistem mai echilibrat, o politica ce le va permite micilor agricultori sa traiasca”, a conchis Michael Mann.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top