Recreeaza-te la tara cu bani europeni!

turism, fonduri UE, solicitanti, finantare, proiecte, investitie

Acordarea de sprijin nerambursabil pentru proiectele privind infiintarea unor baze de agrement in mediul rural este sustinuta prin masura de incurajare a activitatilor turistice (Masura 313) din cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala.

Valoarea finantarii poate ajunge pana la 200.000 de euro. In cazul in care investitia este una de interes public negeneratoare de profit, finantarea poate acoperi 100% din valoarea proiectului.

Strand si baza sportiva la tine in comuna

Daca activitatea este generatoare de profit, rata de acoperire a investitiei din bani europeni este de maximum 50% (pentru proiectele ce urmeaza sa fie implementate in Regiunea de Dezvoltare Bucuresti – Ilfov, ponderea finantarii europene este de maximum 40%).

Cu banii de la Uniunea Europeana se pot finanta de la stranduri, campinguri, popasuri turistice si tabere (cu exceptia celor pentru copii), pana la achizitii de mijloace de transport traditionale, trasee de echitatie, baze sportive sau parcuri de distractii.

Astfel de investitii se pot realiza independent sau dependent de o structura turistica de cazare. Proiectele integrate care combina agrementul cu structuri de primire turistica, amplasare de indicatoare turistice, centre de informare sau dezvoltarea de servicii turistice pot primi un punctaj mai mare in vederea obtinerii finantarii. In general, numai investitiile in zone cu potential turistic, dar nedezvoltate inca, au sanse de finantare.

Pentru localitatile deja dezvoltate turistic sunt permise doar modernizarile. Pe pagina web a Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit sau la centrele regionale se poate accesa o lista cu localitatile cu potential turistic din Romania. Cel mai indicat este ca inainte de a incepe demararea proiectului sa consultati aceasta lista.

Primaria, beneficiar eligibil

Nu pot fi finantate in cadrul unui astfel de proiect echipamentele second-hand, terenurile sau cladirile, taxa pe valoarea adaugata (TVA) aferenta achizitiilor, costurile operationale sau cele de promovare. De asemenea, investitiile realizate pentru activitati recreationale legate de pescuit si acvacultura nu pot fi acoperite din fonduri de la UE.

Banii de la UE pentru finantarea activitatilor turistice din mediul rural pot fi solicitati de microintreprinderi sau de persoane fizice care se obliga sa se autorizeze pana la data semnarii contractului. De asemenea, solicitantii pot fi comunele (prin reprezentantul legal), asociatiile de dezvoltare intercomunitara realizate doar intre comune sau organizatiile neguvernamentale (ONG).

Solicitantul trebuie sa aiba in proprietate sau in concesiune pe o perioada de minimum zece ani terenul aferent investitiei, sa asigure cofinantarea si sa prezinte studiu de fezabilitate sau memoriu justificativ, dupa caz. Sediul social si punctul de lucru pentru derularea proiectului trebuie sa fie in mediul rural, iar investitia trebuie sa fie incadrata in specificul local de arhitectura si traditie.

Cum obtii un punctaj mai mare?

Cu cat punctajul este mai ridicat, cu atat sansele de obtinere a finantarii sunt mai mari. Un scor mai bun va putea fi obtinut daca investitia va fi localizata intr-o zona cu real potential turistic sau daca investitorul este o femeie sau un antreprenor cu varsta sub 40 de ani.

Proiectele care prevad si investitii in producerea de energie regenerabila la scara mica (panouri solare) sau care valorifica traditia locala au, de asemenea, sanse mai mari de finantare. Astfel, decorarea cu ceramica traditionala, cu cergi sau alte obiecte care contribuie la pastrarea culturii iti pot spori siguranta obtinerii de fonduri de la UE.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top