Izolatie termica si termopane gratuit pentru iesenii cu venituri mici

reabilitare termica, Guvern, Iasi, blocuri

Iesenii cu venituri mici ar putea sa nu plateasca cei 25% ce le revin din costul lucrarilor de reabilitare termica ale blocurilor in care stau. Propunerea a fost facuta de primarul Gheorghe Nichita. Pentru a intra in vigoare insa, ea trebuie aprobata si de Consiliul Local.

„In prima sedinta a Consiliului Local vom propune modificarea unei hotariri existente. Am observat ca oamenii nu prea sunt de acord cu cedarea spatiului pentru mansardare. Exista aceasta posibilitate: proprietarii sa nu plateasca nimic, dar sa ne cedeze spatiul de pe bloc. Unii nu au fost de acord, iar in alte cazuri, unde oamenii au fost de acord, nu se poate face din cauze tehnice. Exista si asociatii unde, din cauza veniturilor mici, unii dintre proprietari nu pot plati”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Astfel, municipalitatea va plati integral cota de finantare care revine famililor sarace. Criteriul stabilit este salariul minim pe economie. „Daca acum salariul minim pe economie este de 600 lei, inseamna ca noi platim pentru situatiile in care venitul lunar pe membru de familie este mai mic de 600 lei. Sper ca astfel incurajam asociatiile sa inceapa documentatiile.

Reabilitarea termica are doua mari avantaje. Unul este ca scade consumul de caldura. Al doilea este ca se reface si fatada blocului”, a explicat Nichita. Programul de reabilitare termica presupune o tripla finantare. Astfel, 50% din valoarea investitiei este suportata de Guvern, 30% de Consiliul Local si 20% de proprietari. In bugetul local au fost alocate 3 milioane de lei pentru partea de finantare.

Un nou lot de blocuri

Sefii Primariei au anuntat si un nou pachet de blocuri pentru care se va organiza o licitatie in vederea executiei lucrarilor. In aceasta etapa este blocul A3 de pe strada Sfintul Lazar 49, blocul de pe strada Cuza Voda 4-6, blocul Sontu de pe strada Grigore Ureche 3, blocul Z9 de pe strada Decebal 30A, scara A a blocului de pe strada Arcu 1, blocul Ghica Voda de pe bulevardul Anastasie Panu 13, blocul Y1 de pe Independentei 18, blocul 621 de pe strada Magurei 3, blocul U2 de pe Sucidava, blocul 384 de pe strada Hanciuc 11, blocul C7 de pe strada Barboi 6, blocul Z12 de pe strada Decebal 27.

Pe lista se afla si blocul de pe strada Macazului nr.1, in zona Super Copou, unde are un apartament si primarul Gheorghe Nichita.

„Avem si alte blocuri cu documentatii facute, dar unde nu am primit inca avizul asociatiei pentru partea de cofinantare. Pe de alta parte, am demarat procedurile pentru realizarea documentatiilor pentru alte 37 de blocuri”, a adaugat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *