Primele credite prin programul Prima Casa in august-septembrie

Programul

„Daca vreti sa va cumparati un apartament de 100.000 de euro, va duceti la banca si cereti imprumut acei bani. Banca spune ca poate sa va ia avans 30%. Dumneavoastra nu aveti 30% si atunci acest fond de garantare vine si garanteaza bancii. Orice persoana care nu are o locuinta in proprietate are dreptul la asta si va garanta cu locuinta pe care o cumpara. Prin fondul de garantare, guvernul garanteaza 16.000-17.000 de apartamente„, a spus Pogea.

Ministrul a explicat ca, in urma discutiilor preliminare avute cu expertii bancilor, acestia au fost multumiti de program, intrucat „acest pachet este cel mai bun mecanism pentru ca ajuta la securizarea riscului de nerambursare”.

Bancile au posibilitatea, prin acordarea de credite in cadru acestui program, sa-si reduca cheltuielile cu provizioanele, potrivit ministrului finanatelor, care a precizat ca statul va selecta bancile care vor participa la program pe baza unor criterii precum costurile efective cele mai mici si limitarea avansului la 5%.

Vineri, vicepresedintele CEC Bank, Mirela Iovu, a declarat ca Ministerul Finatelor Publice a invitat, saptamana trecuta, CEC Bank si alte cinci banci, carora le-a prezentat proiectul Prima Casa.

„Fondul garanteaza irevocabil bancii ca, in caz de default al acestei persoane, el, in cadrul acestei sume, asigura rambursarea. Daca intra in default, rata este de 8-10%”, a afirmat Pogea.

Aplicind un factor de multiplicare intre 8 si 11, suma ajunge la un miliard de euro, a aratat ministrul. „In caz ca 5-7% dau faliment, statul ramine cu acel fond locativ pe care il valorifica. Vinde casa”, a explicat Pogea.

Miercuri, ministrul finantelor a anuntat, la finalul sedintei de guvern, ca executivul a aprobat prin memorandum programul „Prima Casa”, prin care va garanta 80% din valoarea unui imprumut pentru cumpararea unei locuinte de catre persoanele fizice. Programul se adreseaza in special familiilor tinere, care nu au avut niciodata o casa in proprietate si nici nu au luat pana acum un credit ipotecar.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.