Creste competitivitatea firmei cu bani de la UE!

POS CCE, IMM, competitivitate, sprijin nerambursabil, fonduri

Intreprinderile romanesti pot solicita sprijin nerambursabil pentru a-si spori competitivitatea pe piata comunitara prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE).

Programul are ca principal obiectiv cresterea productivitatii companiilor din Romania pentru reducerea decalajelor fata de media la nivelul Uniunii Europene.

„Masurile intreprinse ar trebui sa duca la o crestere medie anuala a productivitatii cu 5,5% pana in 2015”, spune Felix Lucutar, mana-ging partner in cadrul firmei de consultanta Agriculture Capital&Engineering.

Mai mult, Romania ar trebui sa atinga in urmatorii sase ani un nivel al productivitatii de aproximativ 55% din media Uniunii Europene.

Patru axe prioritare

Uniunea Europeana pune la dispozitia intreprinzatorilor, in intervalul 2007-2013, 2,55 miliarde de euro. Autoritatea de Management pentru acest program este reprezentata de o entitate din cadrul Ministerului Economiei.

In limbajul specific fondurilor europene, directiile prioritare pentru cresterea competitivitatii economice sunt impartite in patru axe, una dintre ele fiind activa in prezent. In plus, fiecare dintre acestea cuprinde asa-numitele domenii majore de interventie, prin intermediul carora sunt clasificate tipurile de activitati eligibile.

Consolidarea sectorului productiv

Prima dintre directiile programului vizeaza consolidarea sectorului productiv si crearea unui mediu favorabil dezvoltarii durabile a intreprinderilor.

Aceasta cuprinde trei domenii majore de interventie care vizeaza investitiile productive si pregatirea pentru concurenta pe piata a intreprinderilor, in special a intreprinderilor mici si mijlocii (Masura 1.1.), accesul acestora din urma la finantare (Masura 1.2.), respectiv dezvoltarea unui antreprenoriat sustenabil (Masura 1.3.).

Cea de-a doua axa a programului are in vedere cercetarea, dezvoltarea tehnologica si inovarea pentru competitivitate si se imparte in trei domenii.

Mai exact, cercetarea si dezvoltarea in parteneriat intre universitati, institute si intreprinderi, in vederea obtinerii de rezultate aplicabile in economie (Masura 2.1.), investitii pentru infrastructura de cercetare, dezvoltare, inovare (Masura 2.2.) si accesul intreprinderilor la astfel de activitati (Masura 2.3.). Pentru domeniul 2.1, respectiv 2.3. – operatiunea pentru start-up-uri (entitati nou-formate) si spin-off-uri (entitate formata prin desprinderea de una mai mare) inovative, sesiunile de depunere a proiectelor sunt in prezent active.

Eficienta energetica, prioritara

Valorificarea potentialului tehnologiei informatiei si comunicatiilor si aplicarea acestuia in administratie, dar si in intreprinderi, sunt promovate prin intermediul celei de-a treia axe prioritare.

Ca si in cazul celorlalte axe, aceasta se imparte in trei domenii care au in vedere sustinerea utilizarii tehnologiei informatiei (Masura 3.1), dezvoltarea si eficientizarea serviciilor publice electronice (Masura 3.2.) si dezvoltarea e-economiei (Masura 3.3.).

Nu in ultimul rand, POS CCE promoveaza, prin axa a patra, cresterea eficientei energetice si dezvoltarea durabila a sistemului energetic.

Mai exact, se doreste imbunatatirea eficientei energetice si a sustenabilitatii sistemului energetic (domeniul 4.1.) si valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea de energie verde.

Sesiuni de depunere active

In prezent, pot fi depuse proiectele care vizeaza cercetarea in parteneriat intre universitati/institute de cercetare si intreprinderi, cercetarea si dezvoltarea de inalt nivel stiintific la care vor participa specialisti din strainatate si start-up-urile si spin-off-urile inovative.

Sprijin nerambursabil de pana la 60 de milioane de lei

Prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, cel mai mare sprijin nerambursabil care poate fi accesat, cu finantare 100% a cheltuielilor eligibile, este de 60 de milioane de lei.

Acesta se acorda pentru proiectele ce vizeaza dezvoltarea infrastructurii de cercetare-dezvoltare existente si crearea de noi infrastructuri, cum ar fi laboratoarele sau centrele de excelenta.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top