Bani de la UE pentru universitati de stat

fonduri europene, POS CCE, universitati, cercetare-dezvoltare

Bugetul total prevazut pentru sprijinirea finan­ciara a proiectelor din cadrul celui de-al doilea domeniu de interventie „Investitii in infrastructura de cercetare-dezvoltare (CD) si dezvoltarea capacitatii administrative”, operatiunea 2.2.4 „Intarirea capacitatii administrative”, din Programul Operational Sectorial – Cresterea Competitivitatii Economice, este de 110 milioane de lei.

Cine poate primi bani?

Se poate primi finantare pentru accesul gratuit al institutiilor publice de cercetare si al universitatilor de stat la publicatii si baze de date, pentru o perioada de trei ani.

In categoria beneficiarilor eligibili se inscriu institutiile de invatamant superior public acreditate, cu activitate principala de cercetare-dezvoltare.

Tot aici sunt incluse si structurile conexe ale institutiilor precum spitalele clinice universitare. Institutiile de cercetare-dezvoltare se califica pentru finantare europeana doar daca nu au mai beneficiat de sprijin material pentru intarirea capacitatii administrative.

Pentru a primi bani, solicitantul trebuie sa fie atestat sau acreditat sa desfasoare activitati de cercetare-dezvoltare. In functie de natura solicitantului si de pilonul de finantare, durata de implementare a proiectului variaza intre 6 si 48 de luni.

Sprijinul financiar nerambursabil poate acoperi pana la 100% din totalul costurilor eligibile. Pentru a putea primi bani, proiectul trebuie sa fie derulat in Romania, iar cererea de finantare trebuie sa contina una sau mai multe activitati eligibile definite in competitie.

Cheltuieli eligibile

O institutie solicitanta poate depune un singur proiect pentru competitia din acest an, in conditiile in care nu a primit anterior finantare pentru intarirea capacitatii administrative prin operatiunea 2.2.1. „Dezvoltarea infrastructurii CD existente si crearea de noi infrastructuri (laboratoare, centre de cercetare)” a Programului Operational Sectorial.

In categoria cheltuielilor eligibile se inscriu cele pentru servicii de consultanta, pentru valorificarea rezultatelor din cercetare si pentru acces la instrumente financiare. De asemenea, se incadreaza si serviciile de publicitate si de promovare institutionala, dar si cheltuielile pentru achizitia de echipamente IT si comunicatii.

In ceea ce priveste cheltuielile neeligibile, aici sunt incluse costurile pentru operarea obiectivelor de investitii, achizitia de echipamente second-hand, amenzi sau penalitati de judecata si cheltuielile colaterale care apar intr-un contract de leasing.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top