Eficienta energetica pe bani europeni

eficienta, energie, fonduri europene, industrie, consum, pasi

UE plateste pana la 70% din valoarea investitiilor in compresoare de aer, pompe, boilere, sisteme de ventilatie pentru IMM-uri si 50% in cazul firmelor mari.

Atat intreprinderile mici si mijlocii, cat si cele de dimensiuni mari pot obtine bani europeni pentru achizitia de echipamente cu un consum redus de energie.

Suma maxima ce poate fi acordata este de 35,5 milioane de lei, dar gradul de finantare este diferit. Astfel, pentru firmele mici, sprijinul nerambursabil urca pana la 70% din valoarea investitiei, pentru cele de talie medie este prevazut un plafon de 60% si unul de 50% pentru cele de dimensiuni mari.

Exceptie face regiunea Bucuresti-Ilfov, unde procentele de finantare sunt de 60%, 50%, respectiv 40%. Sumele sunt puse la dispozitie prin intermediul asa-numitei operatiuni de „sprijinire a investitiilor in instalatii si echipamente pentru intreprinderi din industrie, care sa conduca la economii de energie, in scopul imbunatatirii eficientei energetice”.

Pentru a se inscrie in cursa, potentialii beneficiari trebuie sa stie ca in categoria investitiilor eligibile intra echipamentele specifice pentru industrie precum compresoarele de aer, pompele, sistemele de ventilatie, boilerele sau sistemele integrate de management al consumului de energie.

Cheltuieli eligibile

Se acorda fonduri si pentru demararea unor investitii in unitati de cogenerare (n.r. – furnizare de energie electrica si termica), fie ca este vorba despre modernizare, fie ca se doreste construirea unora noi. si activitatile conexe proiectului se califica pentru finantare.

Astfel, pot fi sustinute financiar constructiile aferente procesului industrial care fac obiectul proiectului. In functie de complexitatea acestuia, durata de implementare variaza de la trei pana la cinci ani.

In plus, costurile studiilor preliminare de fezabilitate si cele ale serviciilor de consultanta aferente investitiilor pot fi decontate pana la 50% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului. Atentie insa, caci doar intreprinderile mici si mijlocii pot beneficia de aceasta prevedere.

Pasi de urmat

Cheltuielile cu achizitia terenului pot fi decontate intr-o proportie de maximum 10% din total. Banii europeni pot acoperi si achizitionarea de licente. Daca ai in plan o astfel de investitie, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa definesti clar tema proiectului si sa verifici incadrarea ei in continutul axei prioritare pentru care aplici. Dupa alegerea consultantului, urmeaza obtinerea avizelor necesare si intocmirea documentatiei.

Urmatorul pas este verificarea eligibilitatii proiectului, realizarea evaluarii tehnice si a celei financiare. Argumentele prezentate trebuie sa fie coerente, iar tehnologiile aplicate sa fie viabile si sustenabile din punct de vedere financiar.sansele de finantare cresc cu cat consumul de energie pe aceeasi unitate de produs sau pe unitate de putere scade.

Pasi de urmat pentru obtinerea finantarii

– definirea temei proiectului;
– alegerea consultantului;
– incadrarea in continutul axei prioritare pentru care aplica;
– intocmirea documentatiei pentru apelul de proiecte;
– obtinerea avizelor necesare;
– verificarea eligibilitatii proiectului si a solicitantului;
– evaluarea tehnica si financiara;
– selectia proiectului;
– semnarea contractului de finantare.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top