Energie verde cu bani europeni

energie regenerabila, finantare europeana, investitii, proiecte

Productia de energie „verde” este sustinuta din bani europeni cu pana la 71 de milioane de lei pe proiect. Gradul de finantare difera insa in functie de natura solicitantului. Astfel, plafonul acordat autoritatilor locale ajunge pana la 98%, cu conditia ca proiectele sa nu fie generatoare de profit.

Pentru societatile mici, ajutorul nerambursabil urca pana la 70% din totalul investitiei, pentru cele de dimensiuni medii la 60%, iar pentru cele de talie mare la 50%.

Exceptie fac societatile din regiunea Bucuresti-Ilfov, ce pot obtine o finantare de 60%, 50%, respectiv 40%. Atentie insa caci valoarea minima a proiectului (fonduri nerambursabile + partea de cofinantare a a beneficiarului) este 355.000 de euro, iar cea maxima nu poate depasi 50 de milioane de euro.

Sumele aferente sunt disponibile in cadrul operatiunii „Sprijinirea investitiilor in modernizarea si realizarea de noi capacitati de producere a energiei electrice si termice prin valorificarea resurselor regenerabile”.

In categoria beneficiarilor eligibili intra administratiile publice locale, Asociatiile pentru Dezvoltare Intercomunitara si societatile comerciale.

Cine poate obtine banii

Firmele obtin ajutor financiar daca investesc in unitati de productie pentru diversificarea surselor de producere a energiei, a tehnologiilor si a infrastructurii pentru productia de energie electrica sau termica in zone mai izolate.

Practic, banii sunt destinati achizitionarii terenului si amenajarii acestuia in vederea amplasarii echipamentelor si a instalatiilor necesare. Finantabila este si procurarea de echipamente specifice si de monitorizare continua. in plus, si racordarea la reteaua Sistemului Electroenergetic National este considerata o cheltuiala eligibila.

Mai multe sanse pentru proiectele ecologice

Se califica mai usor firmele a caror investitie nu are impact negativ asupra mediului si se afla intr-o zona cu risc de poluare ridicat. O alta conditie impusa este ca perioada de recuperare a investitiei, estimata in ani, sa nu depaseasca jumatate din durata de viata a principalelor echipamente finantate.

In plus, cu cat numarul celor care beneficiaza de noua capacitate de productie sau a unitatii modernizate este mai mare, cu atat cresc sansele de reusita ale proiectului. Folosirea energiei din surse regenerabile este cu atat mai importanta cu cat obiectivul national, aprobat printr-o hotarare de guvern, este ca pana in 2010 ponderea acesteia sa fie de 33% din totalul consumului national brut de energie electrica.

Informatii financiare

Realizarea unei investitii de 3 MW (megawati) bazata pe biomasa costa aproape 8,5 milioane de euro. „Daca beneficiarul are o contributie proprie de 30%, acesta isi va acoperi costul investitional in trei ani din contravaloarea energiei si a certificatelor verzi”, spune Felix Lucutar, managing partner Capital Engineering&Agriculture.

Daca vorbim despre realizarea unei capacitati de 1 MW/ora prin utilizarea energiei eoliene, proiectul costa 1,5 milioane de euro. In prezent, energia eoliana beneficiaza de un certificat verde pentru fiecare MW, in valoare de 42 de euro.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top