Saptamana mediului: oportunitati de finantare pentru ONG-uri

ONG, finantare, mediu, educatie ecologica, oportunitate, Casa Verde

Pe agenda de discutii s-au aflat subiecte legate de facilitatile de finantare pentru ONG-uri, prin fondul pentru mediu si prin fondurile structurale, Delta Dunarii si Dunarea, ariile naturale si speciile protejate, managementul deseurilor, revitalizarea si revalorizarea activitatii voluntarilor de mediu si educatia ecologica.

Ministrul Mediului s-a declarat multumit de discutiile purtate cu reprezentantii organizatiilor non-profit din domeniu, aratand ca astfel de intalniri sunt foarte folositoare.

„A fost o oportunitate pentru reprezentantii ministerului sa asculte punctele de vedere ale reprezentantilor ONG-urilor si cred ca putem remedia prin colaborare multe dintre problemele cu care ei se confrunta”, a spus ministrul Mediului.

De asemenea, ministrul Nemirschi a explicat ca, prin discutiile de acest gen, ONG-urile inteleg mult mai clar care sunt termenii in care pot deveni parteneri ai ministerului si in ce domenii se pot realiza astfel de parteneriate.

Dintre deschiderile si actiunile pe care institutiile de mediu le propun sau le vor demara in perioada urmatoare, si care pot sprijini activitatea ONG-urilor, se numara:
– relaxarea conditiilor de finantare pentru proiectele ONG-urilor care vor fi acceptate pentru Axa 4 a Programului Operational Sectorial Mediu (incluzind plata salariilor pentru cei implicati in proiecte si desfasurarea unor activitati direct de catre ONG-uri);
– publicarea, in urmatoarele zile, in Monitorul Oficial, a Ghidului de finantare si demararea, la mijlocul lunii iulie, a primei sesiuni de finantare pentru Programul „Casa Verde„;
– deschiderea liniilor de finantare pentru cele doua sesiuni deja aprobate de Administratia Fondului pentru Mediu, in cadrul Programului de imbunatatire a calitatii mediului prin crearea de spatii verzi in localitati;
– imbunatatirea calitatii si fiabilitatii site-ului Administratiei Fondului pentru Mediu;
– informarea institutionala a primarului general al capitalei asupra obligatiilor de compensare pentru arborii saccrificati, obligatii ce revin companiilor care executa lucrarile la centura Bucurestiului.

Alte teme importante pe marginea carora s-a discutat, si in care ONG-urile au venit cu propuneri concrete, vizeaza pescuitul, vanatoarea si braconajul din Delta Dunarii, ecoetichetarea graduala a structurilor de cazare turistice, clarificarea trasarii, a statutului si administrarii ariilor naturale protejate, precum si colaborarea cu voluntarii de mediu.

Ministrul Nicolae Nemirschi a anuntat, de asemenea, ca va insista ca in toamna sa demareze programul de impaduriri pentru care Administratia Fondului pentru Mediu a asigurat deja un buget de 25 de milioane de euro. Pentru acest program se poarta deja discutii cu ROMSILVA, cu Ministerul Agriculturii, dar si cu Consiliile Judetene.

„Daca va fi nevoie, vom identifica si terenuri care urmeaza a fi declarate de utilitate publica, astfel incat acest program de impaduriri sa poata fi demarat rapid, mai ales pe amplasamentele si in zonele care sunt expuse riscurilor desertificarii. Este una dintre prioritatile mele pentru urmatoarea perioada”, a declarat ministrul Mediului.

Nicolae Nemirschi a subliniat disponibilitatea Ministerului Mediului de a pune bazele unei colaborari stranse cu ONG-urile angajate in proiecte de mediu.

„Ministerul Mediului doreste sa devina un partener al fiecarui ONG care desfasoara un proiect din care mediul inconjurator iese in castig. Avem multe lucruri de facut si aportul fiecaruia dintre noi conteaza”, a afirmat ministrul Nemirschi, care le-a cerut ONG-urilor sa vina cu propuneri concrete si in ceea ce priveste problema foarte serioasa a deseurilor de ambalaje din plastic (PET-urile).

Ministrul Mediului a afirmat ca isi doreste ca astfel de intalniri sa aiba loc periodic, pentru ca sunt utile pentru ambele parti, anuntind organizarea, in perioada imediat urmatoare, a unor consultari cu reprezentantii tuturor ONG-urilor interesate, pentru identificare solutiilor de facilitare a accesului la finantare al acestor organisme.

La intalnire au luat parte reprezentanti a circa 40 de ONG-uri de mediu din intreaga tara, alaturi de conducatori si experti ai institutiilor de mediu (Ministerul Mediului, Administratia Fondului pentru Mediu, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, Garda Nationala de Mediu, Institutul National de Cercetare Dezvoltare „Delta Dunarii” etc.).

Sursa: Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top